Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Šibenik grad slučaj, Šibenik stagnira, Šibenik umire, Šibenika – nema…već 20 godina traje agonija nekoć kraljevskog grada koji danas pozira, ne živi. Odavno je pretvoren u mrtvu kulisu, no taj proces, kao što svi znamo, nije bio brz i nagao. Grad nam je doslovno umirao pred očima. Godinama se nitko nije bunio. Obuzeti defetizmom, uzgajali smo frustraciju i komplekse, jer su drugi bili brži, bolji, spretniji. Drugi su imali lobije, a mi samo egocentrične, samodopadne kokošare obuzete vlastitim ambicijama koji bi zaboravili kako se zovu čim bi dotakli tepih metropole na trgu sv. Marka.

LANČANA PROPAST

U međuvremenu, poduzeća su propadala lančano – Slobodna plovidba, Šibenka, Revija, TEF, TLM, redom i polako. Povremeno se ‘spinovalo’ političkim odlukama poput one Tuđmanove o neoživljavanju elektrolize i ulaganju u Tvornicu aluminija u Mostaru… Govorili su nam, naime, da je takva pogodba nužna da sam TLM opstane, sve samo da bi godinama kasnije trojni ugovor između HEP-a, TLM-a i mostarske tvornice kojim je sklopljena pogodba o jeftinijoj preprodaji struje Mostaru pregledavao i USKOK, smatrajući ga štetnim za HEP. Ugasili su Trgovački sud, ispostavu FINA-e, Hrvatska pošta zatvorila je poslovnicu, a posljednja u nizu je Carinarnica, najavljuje se i reorganizacija Policijske uprave… Paralelno s tim, nikad nismo imali više umirovljenika i nezaposlenih, a nikad manje radnih mjesta gdje je prosječna plaća ionako za oko 1600 kuna, odnosno za cijelu stanarinu manja od ionako nerealnog državnog prosjeka, pa u Šibeniku navodno radnici primaju oko 3940 kuna. I tako dalje, i tako dalje, a sve ide prema tome da će Šibenik ubrzo postati samo selo između dva grada, Zadra i Splita, ispod autoputa, gdje će svraćati jedino jahtaši, a posla će biti samo za konobare i čistačice. Svjesni toga, gradski vijećnici pripremaju tematsku sjednicu o zaštiti interesa grada Šibenika, čiji koncept i svrha doduše, nisu posve jasni.

NERAZJAŠNJEN ISTUP VIJEĆNIKA

Naime, prosvjeduje se zbog neprovođenja decentralizacije RH, reorganizacije Carine u Šibeniku i pripajanja Splitu. Zatim, od Vlade RH traži se da oslobodi prostor bivše Tvornice elektroda i ferolegura hipoteka zbog kojih Grad Šibenik nije istinski vlasnik tog zemljišta te da podrži dovršenje ceste Šibenik – Drniš- Knin. Predlaže se i zajednička akcija gradonačelnika Šibenika, šibensko – kninskog župana i saborskih zastupnika radi zaštite interesa Grada Šibenika. Dok se lokalni čelnici ne odluče na zajedničku akciju, što god to već značilo, provjerili smo što o strateškim prednostima i manama, te stagnaciji i perspektivi Šibenika misle poduzetnici, stručnjaci, urbanisti, profesori, sociolozi, umjetnici i ostali koji tvore javno mnijenje ili svojom neposrednom djelatnošću utječu na život u Šibeniku.

(…)

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Šibenskog tjednika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.