Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić ukrcao se danas na brod šibenske Lučke kapetanije gdje je u akciji ‘Sigurnost na moru’ obišao šibenski akvatorij. U preventivnoj akciji ‘pala’ je tek jedna kazna zbog nepropisnog glisiranja, no ministar se uvjerio kako za neke pojedince na moru nisu dovoljne niti kazne već – psihijatar. Šibenska je Kapetanija, naime, na pučini zatekla zaljubljeni par Čeha koji se na luftiću ‘odmarao’ predaleko od obale, neobazirući  se na mnogobrojne jahte, glisere i ostala plovila koja prometuju tik uz njih. Nakon nekoliko upozorenja Lučke kapetanije, dvojac se, gotovo nevoljko, uputio prema vodičkoj plaži s koje su krenuli u nesmotrenu avanturu.

OD KAZNI NA MORU GODIŠNJE 2 MILIJUNA KUNA

– Danas sam tu kako bih dao podršku lučkim kapetanijama za ono što svakodnevno rade, a to je jedan monitoring, jedna kontrola plovila kojih tijekom turističke sezone na Jadranu ima oko 190 tisuća. Kapetanije imaju u jednom djelu kaznenu djelatnost, gdje kroz tzv. mandatne kazne utječu na razno-razne anomalije kojih ima 10 posto svih plovila na Jadranu, od nepoštivanja osnovih propisa sigurnosti, glisiranja itd. Na taj se način godišnje prosječno naplati oko 2 milijuna kuna – istaknuo je ministar.

ZAPOŠLJAVANJE U LUČKIM KAPETANIJAMA

Jedan od problema s kojim će se ministar u sektoru pomorstva ove godine pozabaviti jest nedostatak djelatnika u lučkim kapetanijama. Od tog problema pati i šibenska ispostava gdje je trenutno zaposleno 38 djelatnika, a manjak ljudi svake godine nadoknađuje se sezonskim zapošljavanjem.

– Pripremili smo operativni plan novog zapošljavanja u lučkim kapetanijama jer ovdje nije problem novog zapošljavanja, već velikog broja djelatnika s ugovorom o djelu. Radna mjesta se prazne odlaskom djelatnika u mirovinu te ostaju nepopunjena. Ne samo zbog obveze koju je Hrvatska preuzela pristupom Europskoj uniji već i zbog same činjenice da smo pomorska zemlja, mi ćemo zasigurno do konca ove godine raspisati natječaj gdje ćemo popuniti lučke kapetanije – poručio je Hajdaš Dončić dodajući kako neefikasnost kapetanija ima efekt i na punjenje državnog proračuna što se ne smije dozvoliti.

Kako je protekla akcija ‘Sigurnost na moru’ pogledajte u FOTOGALERIJI.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.