Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Ako je suditi prema predstavljenom programu kazališne sezone 2012./2013., Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku konačno bi moglo opravdati svoj ‘prefiks’ nacionalnog kazališta. Naime, od listopada ove godine pa do lipnja iduće domaća publika moći će birati između čak četiri premijere i jednako toliko produkcija, odnosno koprodukcija šibenskog teatra i zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella, tj. HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

PRAIZVEDBE, PREMIJERE I REPRIZE

Nakon dugo vremena šibensko kazalište ima program koji se može mjeriti s repertoarima kazališta diljem Hrvatske, a prva ovosezonska premijera očekuje se 15. studenog. Riječ je o predstavi ‘Gospođica Julija’ u režiji Franke Perković. Repriza domaće produkcije ‘Škrtičina’ koja je, između ostalog, uspjela zadržati originalnu postavu i biti pozvana na gostovanja, obilježit će kraj godine, a onda – spektakl.

– U drugom mjesecu očekuje nas premijera predstave ‘Push up 1-3’. Radi se o suvremenom autoru, a ono što me posebno veseli je da je zamišljena u koprodukciji s Dramskim gradskim kazalištem Gavella. Sudjelovat će Gavellin ansambl uz našeg Jakova Bilića koji će postati sastavni dio ansambla, što znači da će igrati i u Zagrebu i u Šibeniku – pohvalila se Nera Gojanović – Kljajić, ravnateljica šibenskog HNK, dodajući da su za onaj umjetnički dio predstave u nastajanju angažirane su domaće snage, pa će Sara Lovrić – Caparin potpisati kostimografiju, a za svjetlo će se pobrinuti Joško Bakula.

U 2013. godini obilježava se stota obljetnica Ranka Marinkovića i u spomen na njegovo ime u produkciji domaćeg kazališta, a u režiji Zorana Mužića sprema se ‘Glorija’ – predstava koja će u šibensko kazalište vratiti – Špiru Guberinu. Dvije godine nakon ‘Medija’, opera se vraća na daske šibenskog teatra jer, u koprodukciji s riječkim HNK, sprema se još jedna hrvatska praizvedba – ‘The turn of the screw’.

Mislilo se i na pretplatnike te je za njih pripremljeno deset naslova, od čega posebno izdvajamo još jedno Gavellino uprizorenje u režiji Olivera Frljića, potom gostovanje konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića ili Teatra Exit s predstavom Saše Anočića, ‘Bend’.

HNK Šibenik pripremio je zavidan repertoar koncertne sezone, uz dramsku radionicu ‘Ivana Jelić’ od ove sezone ići će i dramski studio za srednjoškolce koje će voditi čovjek s iskustvom, Pero Mioč, a svoje radionice vodit će i Leon Lučev. U kazalištu nas ove sezone očekuju još i promocije knjige, filmova, okrugli stolovi…

TEŽINA PROJEKTA

– Nećemo se uopće truditi reći da nije zahtjevno. Veoma je zahtjevno. Svima. Za ljude u šibenskoj kazališnoj kući, svima koji nas opslužuju u bilo kojem smislu, glumcima koji dolaze u Šibenik, ali ovaj grad se odlučio da će imati profesionalno kazalište pa bi to trebala pratiti vlastita produkcija. Mi se nadamo i vrlo smo pozitivni da ćemo bez problema iznijeti sva taj program – priznala je Gojanović – Kljajić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.