Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 89

Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 150

Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 219

Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

 Polome se, razbole, a često dobiju infarkt. Upravo zbog tih razloga, turisti najčešće u Hrvatskoj koriste zdravstvene usluge. Nijemci, Talijani, Česi, Poljaci, te stanovnici Bosne i Hercegovine prednjače u korištenju usluga šibenske opće bolnice. Dolaze u Hitnu službu – internističku, kiruršku, neurološku. Zbog raznih upala s visokom temperaturom i proljevom završe na infektologiji, a zbog prijeloma na RTG-u. Sve te usluge moraju platiti. OB Šibenik fakturirala je prema HZZO-u i naplatila prošle godine oko 1.679.434,84 kn računa. Ove godine do 31. kolovoza bolnica je ispisala oko 1.507.758,13 kn računa, dok je zasad HZZO platio samo manji dio – 105.616,49 kn. Ostatak bi trebao biti isplaćen do kraja godine.

Dugovi su u stotinama tisuća kuna, no naplata je vrlo dobra. Još prije nekoliko godina osigurali smo se i postavili bankomate u poliklinici, te na ulazu u bolnicu, a uveli smo i POS uređaje – podsjeća Željko Burić, ravnatelj OB Šibenik.

Prema podacima HZZO-a, strani državljani u Šibeniku koristili su usluge i ostalih zdravstvenih ustanova te su ukupno potrošili 2.502.869,50 kuna vrijedne usluge.

PLAĆANJE PREKO OSIGURAVAJUĆIH KUĆA

S većinom zemalja Hrvatska ima sklopljen ugovor o korištenju zdravstvene zaštite za vrijeme privremenog boravka u RH. Strani državljani imaju europsku karticu ili bolesnički list, pa ne plaćaju troškove liječenja nego samo participaciju – za pregled 25,00 kn, a za dijagnostičku pretragu ta participacija iznosi 50,00 kn. Bolničke participacije su skuplje i iznose maksimalno 2 tisuće kn.

Osim kartičnog plaćanja i plaćanja gotovinom, u zadnje vrijeme sve je učestalije plaćanje kako bolničkih tako i ambulantnih računa preko osiguravajućih kuća. To se odnosi na kompletan račun koji je obračunat kao kod privatnog liječnika i na plaćanje participacija. Osiguravajuće kuće  pošalju garanciju za pokrivanje nastalih troškova za svog osiguranika. Račune uredno plate u roku 2 mjeseca, ističu u OB Šibenik.

POKUŠALI POBJEĆI

– Bilo je nekoliko pokušaja neplaćanja računa, odnosno davanja krivih podataka. Bilo je slučajeva da stranac dođe bez ikakvih dokumenata. To se znalo dogoditi kod turista iz Bosne i Hercegovine i Italije – kaže Burić.

No, takvih je slučajeva sve manje. Prema podacima HZZO-a, u 2012. godini u periodu od 1. siječnja do 31. kolovoza u ugovornim zdravstvenim ustanovama na području Šibenika zdravstvenu je zaštitu koristilo 3.161 stranih turista, a koristili su 4.105 zdravstvenih usluga. Tijekom 2011. godine zdravstvenu je zaštitu koristilo 3.453 stranih osiguranika. U 2011. godini strani su osiguranici koristili 6 072 zdravstvene usluge, s tim da su neki uslugu koristili u više navrata.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.