Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

S ciljem edukacije o važnost zaštite prirode, ali i općenito edukaciji o biljnom i životinjskom svijetu, NP Krka pokreće program edukativnih radionica za najmlađe, kao i za one nešto malo starije. Tim povodom su iz Parka uoči početka školske godine poslali ravnateljima svih vrtića, te osnovnih i srednjih škola u Šibensko – kninskoj županiji poziv da se uključe u spomenuti program, a da su ‘pogodili u žicu’, potvrđuje i podatak kako su se pojedini vrtići i škole već pribilježili za suradnju, pa bi se prve radionice trebale održati već ovog mjeseca.

TERENSKA NASTAVA

O čemu su točno radi izvijestila nas je Katia Župan, voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka.

– Osim naše primarne djelatnosti naša je želja educirati ljude, posebno djecu, o važnosti zaštite prirode, upoznati ih s tajnama biljnog i životinjskog svijeta, ali i potaknuti ih na boravak u prirodi. Stoga je suradnja s obrazovnim i pedagoškim institucijama bila logična, a edukativne radionice u kombinaciji s terenskom nastavom idealan su izbor za ovakvu vrstu programa – kazala je Katia Župan.

Edukativne radionice bit će prilagođene različitim uzrastima djece. Tako će, primjerice, za one najmlađe, vrtićke dobi, biti organizirana radionica pod nazivom ‘Mini čuvari prirode’ u sklopu koje će se mališanima kroz slikovne kvizove i igre upoznati kako žive životinje, kako čuvati okoliš, zatim će od starog papira i pvc vrećica izrađivati nakit i ostale ukrasne predmete. Također, posebno će biti odrađena tema šišmiša obzirom da brojnost populacije te vrste u posljednjim desetljećima drastično opada. Za osnovnoškolce od 1. do 4. razreda također će biti organizirane radionice ‘Mali čuvari prirode’ i one o šišmišu, ali i mala škola arheologije s terenskom nastavom na lokalitetu Burnum, a za one malo starije, od 5. do 6. razreda, arheološka radionica na temu Rimljana u našim krajevima, zatim o raznim životinjskim vrstama, biljkama, vodi i ostalim ‘čudima prirode’, kao i o zaštiti okoliša, primjerice, kako se zbrinjava elektornički otpad poput računala, mobitela i slično.

ŠIROKA PALETA PREDAVANJA I RADIONICA

Sedmaši i osmaši će pak u sklopu terenske nastave učiti kako fukcionira geoinformacijski sustav, dakle, vidjet će na licu mjesta kako se podaci iz prirode unose u GPS sustav, a kasnije i u trodimenzionalne karte. Njima će na raspolaganju biti i predavanja o tome na koji je način ustrojen NP Krka. Na svoje će doći i srednjoškolci s programom prilagođen njihovom uzrastu. Arheološke radionice o Rimljanima u našim krajevima, predavanja o flori i fauni, vodi, geoinformacijskom sustavu, ustrojstvo NP Krka i suradnja s lokalnom samoupravom i stanovništvom, primjena turističke teorije u praksi neke su od tema koje će biti na raspolaganju učenicima srednjih škola

Dakle, uistinu, šarolika paleta predavanja i radionica u kojima će sudjelovati djelatnici parka, pa će tako osim edukatora, predavanja držati voditelji različitih odsjeka Parka, ovisno o temi koja se obrađuje.

– Radionice će se održavati na raznim lokalitetima NP Krka, a postoji mogućnost da odlazimo i škole. Najvažnije je da djeca nauče živjeti s prirodom i kako je štititi. Stoga i ovom prilikom pozivamo sve škole i vrtiće da nam se jave i pridruže u ovom programu – zaključila je Katia Župan

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.