Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 89

Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 150

Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 219

Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Nakon smrti gradonačelnika Drniša Ante Dželalije, pretpostavljalo se da će do redovitih lokalnih izbora u svibnju iduće godinu tu dužnost obnašati dosadašnja dogradonačelnica Drniša Vlatka Duilo. Međutim, prema tumačenju Ministarstva uprave, zakon je u ovakvim slučajevima jasan. U slučaju smrti gradonačelnika, općinskih načelnika i župana, slijede prijevremeni izbori. Upravo shodno takvoj zakonskoj regulativi Vlada će raspisati prijevremene izbore za drniškog gradonačelnika i dogradonačelnika i to samo pet mjeseci prije onih redovitih. Izbori će biti raspisani u roku od 60 dana, i to od dana 6. listopada kada je preminuo Ante Dželija. To bi značilo da će se izbori održati najkasnije do 6. prosinca te bi do Božića Drnišani trebali dobiti gradonačelnika i njegova zamjenika i to u slučaju da ne bude drugog izbornog kruga. Do tada će funkciju privremene gradonačelnice obnašati Vlatka Duilo. A nakon ovih prosinačkih izbora, Drnišani će ponovno birati čelnike gradske vlasti i u svibnju iduće godine, pa će drniška gradska blagajna biti olakšana dvostrukim izbornim troškovima.

OPREZNI BEGONJA

A tko će se sve naći u utrci za foteljom prvog čovjeka grada Drniša na prosinačkim izborima?

U javnosti se dosad špekuliralo da će kandidat HDZ-a biti Josip Begonja, čelnik HDZ-ove Gradske organizacije u Drnišu,  aktualni predsjednik Gradskog vijeća Drniša i djelatnik Porezne uprave.

– Da, moje se ime često spominje, jer sam bio kandidat i na prošlim izborima za drniškog gradonačelnika. No, ne bih želio ništa prejudicirati. Kada Vlada raspiše prijevremene izbore, onda će i naš stranački Gradski odbor zauzeti stav s kojim će se kandidatima za gradonačelnika i njegova zamjenika  na njih izaći – oprezan je Josip Begonja.

S druge strane dosadašnja dogradonačelnica Drniša Vlatka Duilo, koji je tu funkciju obnašala volonterski, te aktualna privremena gradonačelnica, sigurno će u izbornu utrku za čelnu funkciju Drniša.

– Da, kandidirat ću se za gradonačelnicu Drniša. Smatram da je ovaj moj potez logičan slijed, nakon što sam od 2005. godine u dva mandata obnašala funkciju zamjenice gradonačelnika. Poznato je da sam u ta dva mandata na tu dužnost birana s nezavisne liste kao nestranačka osoba. No, od prije nekoliko mjeseci članica sam HNS-a, stoga na ove izbore izlazim kao kandidatkinja te stranke. Za sada je bio unutarstranačkih konzultacija oko kandidata za moga zamjenika, ali još nije donesena konačna odluka – kazala nam je Vlatka Duilo.

BEZ SDP-A, LOZE I HSP-A

Svojevrsni je kuriozitet da SDP nikada na izborima u Drnišu nije imao svog kandidata za gradonačelnika i njegova zamjenika.

– SDP neće sudjelovati na ovim prijevremenim izborima. Smatramo da je to bespotreban trošak koji će gradsku blagajnu stajati između 350 i 400 tisuća kuna. O tome da li će naša stranka imati kandidata za gradonačelnika na izborima u svibnju, tek se treba donijeti odluka – rekao je Marko Kosor, povjerenik SDP-a za grad Drniš.

Povjerenstvo za grad Drniš političke udruge građana ‘Loza’, pak, odlučilo je također da neće sudjelovati na prijevremenim izborima.

– Naše kolege iz Drniša smatraju ove izbore nepotrebnim trošenjem novca poreznih obveznika jer neće proći ni šest mjeseci od izbora novog gradonačelnika, a ponovno će se izaći na izbore. Grad Drniš ima gradsko vijeće, ima i dogradonačelnicu, a i novi zakon koji je u proceduri u ovakvom slučaju ubuduće ne predviđa izbore, te je Vlada mogla pozitivno odgovoriti na nastalu situaciju tako da je imenovala povjerenika kako bi nastavio započeti ciklus pokojnog gradonačelnika Ante Dželalije. ‘Loza’ će sudjelovati na svibanjskim izborima i sa svojim kandidatom za gradonačelnika Drniša te programom koji obuhvaća četverogodišnji razvojni ciklus – veli Ivica Ledenko, predsjednik ‘Loze’.

Na prijevremene drniške izbore neće izaći ni Hrvatska stranka prava.

– Ovi izbori su bespotrebno gubljenje vremena i bacanje novca. Naša stranka sa svojim kandidatom pojavit će na redovitim svibanjskim izborima za gradonačelnika Drniša – kratko će Ivica Zorica, predsjednik Županijskog odbora HSP-a.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.