Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 89

Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 150

Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 219

Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

veterinar

U ove vruće dana sve više vlasnika pasa koji imaju srčanih problema dolaze po pomoć u Veterinarsku ambulantu u Vodicama. Psi s problemima srca sve teže podnositi visoke temperature. Vlasnici uglavnom primijete kad je bolest uznapredovala. Takvi psi mjesecima povremeno kašlju, imaju dobar apetit i ne pokazuju znakove prehlada i nemaju povišenu temperaturu. Kako to duže traje tako su i simptomi izraženiji: Psi jače i intenzivnije kašlju, brzo se umaraju, teško se kreću, teško dišu već kod minimalnih kretnji te u pravilu uglavnom leže. Nastupa i sve slabiji apetit, a sluznice postaju plavkaste zbog sve manje kisika u cirkulaciji.

Treba naglasiti da dilataciju ili proširenje srca imaju u pravilu velike i gorostasne pasmine pasa (doge,labradori, Njemački ovčari, bernardinci, hrtovi… ) u dobi od 5 i više godina. I manje pasmine mogu imati isti problem, pa čak i pekinezeri ili jorkširski terijeri. Dakle, ni jedna pasmina nije izuzeta.

Proširenje srca nastaje kao izravna posljedica slabljenja srčanog mišića, njegovim istanjivanjem i na kraju nemogućnošću izvršavanja funkcije tj. pumpanja krvi.

Dijagnozu proširenja srca u našoj ambulanti uspješno otkrivamo pomoću digitalnog rendgena. Smatramo da je srce prošireno ukoliko je sjena srca na rendgenogramu veća od prostora između 3. i 5. rebra. Dakle, da bismo to sa sigurnošću ustvrdili, moramo načiniti rendgenske snimke iz dvije pozicije. To stanje srca je također moguće dijagnosticirati i ultrazvukom.

Životinje kod kojih je došlo do zatajivanja srca moraju mirovati tako dugo dok se stanje bitno ne popravi.

Životinje treba smjestiti u umjereno toplu i zračnu prostoriju treba izbjegavati velike promjene temperature. Što se tiče samog liječenja srčanog mišića psima najčešće dajemo neki od preparata koji se koriste i u humanoj medicini, a pripravljeni su za davanje u venu ili u obliku tableta. Dozu određujemo prema tjelesnoj težini životinje i vrsti preparata.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.