Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Internet su preplavile strašne fotografije i video snimke iz Sirije: tijela djece poredana u redovima, prekrivena blokovima leda, blijedih i bezizražajnih lica. “Na nekim snimkama se vidi njihov posljednji izdisaj”, piše CNN.

Aktivisti tvrde da je preko tisuću ljudi poginulo nakon što su vojne snage izvršile napad kemijskim oružjem u predgrađu Damaska, među stradalima ima mnogo žena i djece, a UN-ovi dužnosnici su za taj pokolj kazali kako se radi o “ozbiljnoj eskalaciji sukoba”.

Prenio je tako BBC pozivajući se na dužnosnike koji su prisustvovali sastanku. Također, odlučeno je da će inspektori zaduženi za oružje koji se već nalaze u Siriji, odmah biti upućeni na mjesto događaja.

Sirijska vlada optužbe je negirala kazavši kako su “nelogične i izmišljene” te da oporbeni aktivisti time žele skrenuti pažnju s velikih gubitaka koje su nedavno pretrpjeli.

“Mora biti jasno što se dogodilo i situaciju moramo pozorno pratiti kako bi se ustanovila istina”, kazala je Argentinka Mara Cristina Perceval, trenutna predsjednica UN-ovog Vijeća sigurnosti, nakon sastanka. “Svi članovi Vijeća pozdravljaju odlučnost glavnog tajnika Ban Ki-moona koji je zatražio nepristranu, temeljitu i brzu istragu”, dodala je.

Francuska: Treba odgovoriti silom

Ako su navodi o korištenju kemijskog oružja točni, Francuska smatra da bi međunarodna zajednica trebala odgovoriti silom.

“Međunarodna zajednica bi (ako se dokaže da je korišteno kemijsko oružje) morala odgovoriti silom u Siriji, no nema govora o slanju vojske na teren”, kazao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius za kanal BFM.

Fabius je napomenuo kako je navodni napad došao točno godinu dana nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama metaforički zaključio da bi upotreba kemijskog oružja “dovela do prelaska crvene linije”, prenosi Reuters.

IZVOR: R.I., R.J.; Index.hr

FOTO: Screenshot Youtube, Index.hr

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.