Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Ispitima iz sociologije i vjeronauka, danas počinje jesenski rok državne mature. Prijavilo se 6.915 maturanata, najviše strukovnjaka, a rezultati će biti poznati 16. rujna.

Ni jesenski rok državne mature i prije nego što je počeo nije prošao bez prijepora. Prosvjetni sindikati pribojavali su se kaosa u nastavi i kašnjenja početka školske godine zbog pomicanja roka za četiri dana, a resorni ministar Željko Jovanović smirivao prošlog tjedna situaciju. “Kaosa nema. Školska godina će normalno početi”, poručio je Jovanović.

Da se pomicanjem roka samo htjelo olakšati učenicima kojima su se datumi ispita poklapali s drugim rokom popravnih ispita, objašnjavala je Alenka Buntić Rogić, v.d. ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, koja ni danas ne očekuje nikakve poteškoće. “Sve je spremno. Znači, radi se o 6915 sve skupa kandidata. 84 kandidata za sociologiju, 52 vjeronauk, to vam je po školi od jedan do dva ili tri pristupnika najviše”, kaže Buntić Rogić.

Nakon današnjih ispita iz sociologije i vjeronauka, ovog su tjedna na redu kemija, likovni, geografija, filozofija i materinjski jezici, dok će se obavezni predmeti – hrvatski jezik, strani jezici, matematika, povijest, etika i politika i gospodarstvo polagati idućeg tjedna.

Jesu li i s kojom ocjenom položili državnu maturu, maturanti će doznati 16. rujna. Od 6.915 koliko ih se prijavilo na jesenski rok, njih oko 4.500 nije prošlo na ljetnom roku, dok su ostali htjeli popraviti ocjene i povećati si šanse za upis na željene fakultete.

IZVOR: Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.