Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 89

Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 150

Notice: Trying to get property of non-object in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 219

Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Obrasli protupožarni putovi, zapuštena šuma, nepostojanje protupožarne zaštite uopće, nepostojanje kanalizacije, stare vodovodne salonitne cijevi – samo su neki od problema koji muče stanovnike Krapnja, najnižeg i najmanjegnaseljenog otoka na Jadranu.

TREBAMO PUMPE

– Pod hitno treba očistitistoljetnu borovu šumu od suhog lišća i granja, što je na gotovo pola otoka, jer da se, ne daj Bože, nešto dogodi, izgorjeli bismo poput ‘šuferina’. Trebali bi nam osigurati nekoliko vatrogasnih pumpi kojima bismo u slučaju veće vatremogli pumpati morsku vodu i tako gasiti požar. Otok nema nikakvu protupožarnu zaštitu, a to je nedopustivo – kazao nam je Nikola Jurić, povjerenik gradonačelnika za Mjesni odbor Krapnj. Podsjeća da na otoku stalno ili oko pola godine boravi oko 250 osoba dok se u sezoni ta brojka penje i na oko 1.500 stanovnika.

– Ono što je sad prioritetno je dovršetak uređenja šetnice na otoku. Nešto smo mi otočani tu i sami poduzeli. Skupili smo novac, koliko je tko mogao dati,i bacili smo se na posao. Ne samo da smo popravili šetnicu, već smo cijeli otok očistili od smeća, sitnog i onog krupnoga. Naravno, tu su nam puno pomogli naši iseljenici iz Australije, Kanade, SAD-a, ali i grad Šibenik koji nam je dao nešto škalje i mali bager. Šetnicaje danas očišćena, nasuta, poravnana, a postavili smo i šest kamenih klupa. Međutim, trebalo bi ju proširiti i cementirati jer ovako svake godine iziskuje popravak – nastavlja Jurić.

STARE CIJEVI

Posebno ga brine činjenica što stanovnici otoka ali i turisti koji ljetuju na otoku opskrbu pitkom vodom dobivaju iz nekoliko desetljeća starih salonitnih cijevi koje su građene od kancerogenog azbestno-cementnog materijala.

– Ako mi planiramo nastavit živit od turizma onda treba promijeniti te cijevi, a osim toga potrebna nam je i kanalizacija. Zna se da svi na otoku imamo septičke jame, što znači da se ljeti doslovno kupamo u vlastitim govnima. Rečeno nam je da smo ušli u sustav projekta gradnje sustava kanalizacije ali šuška se da je to propalo, ne znamo jesmo li dio tog projekta ili ne jer nam nitko ništa ne govori -zaključuje Jurić.(am)

ODGOVOR ODGOVORNIH : Šuma je privatna, a kanalizacije još neće biti

Stoljetna šuma otoka Krapnja nije ni u jednom dijelu u gradskom vlasništvu, već je riječ o privatnim česticama, nad kojim Grad nema nadležnosti, tako da je ne možemo urediti, priopćili su iz šibenske gradske uprave kada smo ih pitali kako i kada planiraju očistiti stoljetnu šumu na otoku koja je prepuna suhog lišća i granja. Na pitanje što je s protupožarnom zaštitom na otoku koje trenutno nema, odgovor nismo dobili, ali su obećali iduće proračunske godine srediti protupožarne putove. Na pitanje hoće li asfaltirati i urediti šetnicu koja je ove godine donacijama i radom samih mještana ušminkana, lokalne vlasti odgovaraju:

– Grad Šibenik će nakon obilaska lokacija od strane nadležnih inženjera, napraviti troškovnik i sukladno objektivnim mogućnostima odlučiti hoće li dovršenje šetnice ući u proračun za iduću 2014. godinu – priopćili su. Krapljani će vjerojatno biti razočarani i viješću da neće dobiti kanalizaciju, odnosno da nisu dio projekta gradnje kolektora za jugoistočni dio Šibenika. Morat će i dalje piti vodu iz starih cijevi jer, tvrde u Gradu, trenutno na administrativnom područja Šibenika postoje mjesta koja uopće nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu, te su ona prioritetna.

– Nakon što se njima omogući adekvatna opskrba vodom, Grad može početi razmišljati zamjeni salonitnih cijevi s novima – istakli su. Tvrde da Grad Šibenik redovno svake godine upućuje svim Mjesnim odborima i Gradskim četvrtima obrasce koje je potrebno popuniti ukoliko njihovi predstavnici žele da određeni projekti od vitalne važnosti za njihova mjesta uđu u proračun.

– Takvu zakonsku proceduru Grad Šibenik je poštovao i ove godine, te valja naglasiti da smo krajem kolovoza zaprimili zahtjeve iod MO Krapnja. Što će od navedenih projekata ući u proračun, a što će biti ostavljeno za iduće proračunsko razdoblje odlučit će se nakon uvida na terenu, izrade troškovnika i procjene objektivne financijske mogućnosti Grada, te realne potrebe mještana otoka Krapnja- zaključuju u gradu Šibeniku.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.