Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Ekološka bomba već godinama otkucava na lokaciji pored Knina. Samo 500 metara od centra grada, nekoliko metara od željezničkog kolodvora i tek dva kilometra od granice NP Krka, na zemljištu u vlasništvu Poljoprivredne zadruge Orlovača, kninske komunalne službe bez ikakve zaštite ispuštaju fekalije i otpadne vode iz 1.100 domaćinstava, te čitavog studentskog centra i osnovne škole. Bez sustava koji bi pročistio sadržaj, fekalije i sav otpad istječu na parcelu na kojoj se konačno, nakon godina gomilanja, stvorila močvara površine preko 3,5 tisuća metara četvornih, prepuna otrovnih teških kovina i policikličnih aromatskih ugljikovodika i fekalija, iznimno neugodnog mirisa, izvorište zaraze stanovnicima Knina koje je u posljednje vrijeme zaprijetilo i NP Krki.

ZATROVANA TEŠKIM KOVINAMA

oneciscenje knin (2)

Kemijskom analizom uzoraka koju je proveo Institut za medicinska istraživanja u suradnji s Agronomskim fakultetom, dokazano je da je voda koja se izlijeva iz kninske gradske kanalizacije zatrovana teškim kovinama, opasnima za čovjeka i prirodu, koja mogu prouzročiti čak i mutagene poremećaje, te kancerogena oboljenja – kadmijem, živom, olovom, niklom, cinkom, molbidenom i bakrom. Najopasniji među tim spojevima je kadmij, a njega u kninskoj otvorenoj ‘crnoj jami’ ima u najvećim mogućim količinama. Utjecanje čitave te bare otrova u rječicu Orašicu, pritok Krke, priječi tek jedna brana koja je u posljednje vrijeme počela popuštati.

PRAVOMOĆNA PRESUDA

Otkrio je ovo na konferenciji za medije, koja je danas održana na lokalitetu pored ‘crne jame’, saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin, pokazujući po prvi put javnosti pravomoćnu presudu koja je na snagu stupila još prije dvije godine, a koja je jasno prokazala krivce za taj ekološki incident.

oneciscenje knin (4)

oneciscenje knin (3)

Presudom kninskog Općinskog suda iz 2010. naloženo je kninskom Komunalnom poduzeću i Gradu Kninu da u roku od 60 dana saniraju močvaru od fekalija i opasnih otpadnih voda. Umjesto da to učine, razumijevajući kolika je to opasnost za okoliš i zdravlje ljudi, kninska vlast i komunalac na sve su odgovorili žalbom. No, i to je 2012. godine dokinuo Županijski sud u Šibeniku, donesavši pravomoćnu presudu kojom je potvrđena odluka prvostupanjskog suda. Dvije godine nakon pravomoćnosti presude, stanje još uvijek nije sanirano.

– Nevjerojatno je, bez obzira na bilo kakve političke podjele da itko četiri godine svjesno šuti i truje građane i okoliš. Ovdje je riječ o prvoklasnom skandalu, koji bi još mogao prerasti u ekološku katastrofu. Gradonačelnica Josipa Rimac trebala je odmah reagirati na sudsku presudu i otkloniti opasnost, a o čitavom slučaju obavijestiti javnost – kazao je Klarin, pozivajući se na još jednu analizu koju je, za potrebe sudskog postupka, izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo iz Zagreba.

oneciscenje knin (7)

– Od svega ovoga, ma koliko dramatično bilo, još je alarmantniji podatak koji su dobili djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji su uzorkovali vodu iz Orašnice i Krke. Utvrđeno je zagađenje Orašnice, pritoka Krke, teškim metalima, a taj se utjecaj, također je utvrđeno istraživanjem, širi na sav prostor NP Krka i ugrožava korištenje voda rijeke Krke u sustavima opskrbe vodom južnije od Knina. Drugim riječima, ukoliko se opasne tvari prošire, a već je dokazano njihovo prisustvo u Krki, moglo bi se dogoditi da bez pitke vode ostane čitava županija! Zbog ozbiljnosti ovog problema pozivam gradonačelnicu Rimac da postupi u skladu s onim što su joj naložili sudovi u Kninu i Šibeniku, dakle, riješi problem i sanira kanalizaciju kako se ovo više nikada ne bi dogodilo – kazao je Ivan Klarin. Na pitanje kako su se u otpadnim vodama iz kućanstava našli teški metali, Klarin odgovara kako je analizom utvrđeno da su spojevi pronađeni u kninskoj ‘crnoj jami’ na otvorenom ali i u rijeci Krki proizašli iz industrijskog postrojenja. Budući da se jedino DIV nalazi u blizini, kazao je Klarin, ne treba biti previše mudar za povezati činjenice.

Hoće li gradonačelnica Knina Josipa Rimac konačno reagirati na ovu situaciju i sanirati štetu koju su pričinile njezine komunalne službe ostaje tek za vidjeti. No, ne učini li to skoro, sadržaj iz kninske ‘crne jame’ mogao bi se preliti i dospjeti u Krku. A dogodi li se to, čitava županija ostat će bez pitke vode.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7LSiUacO11Q[/youtube]

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.