Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Državna uprava za zaštitu i spašavanje od jutros nije zaprimila niti jednu novu informaciju građana vezano za kretanje pet kitova ulješura koje su jučer snimljene kod otoka Tijat i Zmajan u šibenskom arhipelagu. Kretanje izgubljenih životinja prate i u Institutu Plavi svijet koji skrbi o ugroženim morskim organizmima. Posljednju informaciju koju inženjer biologije i ekologije Draško Holcer iz Plavog svijeta ima jest da su ulješure viđene kod otoka Žut pa Holcer pretpostavlja kako su se životinje uputile prema sjeveru, odnosno Kvarneru.

drasko_holcer

-Mnogo informacija danas nemamo jer na Jadranu prema prognozi predstoji jugo pa su vjerojatno brojni građani i ribari sa svojim brodovima potražili zaklon od vjetra. Ulješure su prvo viđene između Visa i Hvara, a potom na šibenskom području kod Tijata i Zmajana da bi sinoć dobili dojavu da su ih vidjeli kod otoka Žuta. Pretpostavljam da su krenuli prema sjeveru Jadrana, ali da će se strujama vratiti natrag na jug i izaći iz Jadrana – govori nam predsjednik Plavog svijeta koji ovu neobičnu situaciju prati od prvog dana.

Koji je razlog zbog kojeg su ulješure zalutale u plitki dio Jadrana teško je za reći, Holcer ističe kako postoji i teorija da su se možda uznemirile zbog nedavnog potresa zabilježenog u Jonskom moru. Građane još jednom poziva da ih ni u kojem slučaju ne pokušavaju spašavati ukoliko ih primijete jer je to, kaže, recept za katastrofu.

-Životinje približavanje ljudi doživljavaju kao napad na sebe i pokušavanjem spašavanja čovjek može napraviti najgoru moguću štetu. Ulješure staloženo prolaze našim područjem i pobrinut će se same za sebe. Bez vanjskog utjecaja ne mogu se nasukati, a zbog eholokacije kitovi se odlično snalaze u moru – objašnjava ekolog.

Ukoliko naiđete na zalutale ulješure obavezno držite razmak s brodom od 50 do 100 metara, fotografirajte ih i sve informacije gdje se kitovi nalaze te u kojem se smjeru kreću dojavite na broj DZUS-a 112.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.