Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Da vrijeme leti, a djeca brzo rastu kao u izreci, dokaz je priča koju ćemo vam upravo ispričati. Riječ je o čovjeku, poduzetniku i mještaninu Bilica, doseljeniku iz Bosne i Hercegovine, koji je zadnjih 15 godina bio vlasnik jedinog dućana od Bosuća do Stublja.

Oni koji ne znaju gdje je Bosuć; područje od osnovne škole prema Stublju, tj jezeru.

Početci ” Pletikose”, povijest poduzetništva u obitelji

Zanimljivog datuma 09.09.1999. gospodin Karlo je preuzeo lokalni dućan u selu, koji je prije njegadržala Ivana Ćaleta te se upustio u poduzetničke vode koje su njegovoj obitelji čini se bile odavno u krvi. Naime, njegov djed Ante je od 1920 – 1940 godina isto tako držao dućan, te se vjerojatno taj poduzetnički gen prenio i na Karla.

Inače njegova obitelj imala je farmu na području Banja Luke, u Trapistima  i restoran ” Zelena dolina” u Priječanima u Banja Luci, koji je vodio pokojni otac Velimir punih 25 godina. Istoimeni restoran u prevodu ” Gröna dalen ” otvorio je Karlov brat Vinko u Švedskoj, gdje živi i radi zajedno sa obitelji, tako da možemo reći da je obitelj Pletikosa, prava poduzetnička obitelj.

karlo pletikosa 1

mini market pletikosa bilice

Do preuzimanja dućana od Ivane Ćalete došlo je sasvim slučajno i spontano. Pokojni Ivica Mikulandra Civak, upoznao je Karla s Ivanom koja je bila pri kraju poslovanja dućana, te mu rekao da ona prodaje dućan, pa se tako odlučio krenuti u smjeru trgovca.

Već 15 godina dućan zvan po njegovom prezimenu ” Pletikosa” samom vlasniku prenio je mnogo iskustva u poslu i s ljudima. Počeci prvih par godina su mu bili najzanimljiviji, jer je tada upoznavao Biličane, a i vrijeme je kako kaže bilo drugačije.

Zlatno poslijeratno doba, kada su se dizali krediti i živjelo lijepo, plaća je išla, sve do financijske krize u kojoj su ti isti krediti došli na naplatu, pa se evo i danas narod izvlači  iz tog. Kako je to mali dućan, moglo bi se reći da je to i mjesto okupljanja, sažimanja događanja iz sela i druženja uz pivu na gajbi.

Izračunali smo da je kroz dućan ” Pletikosa” prošlo oko 50 radnica, koje su se kroz to vrijeme udale, odselile, pronašle drugi posao, napredovale i stekle iskustvo. U trenutku preuzimanja njegovog dućana nedavno, sadašnjim radnicama koje su to i zaslužile dao je toplu preporuku, jer smatra da je ipak bolje da se lokalni mještani zapošljavaju u dućanu, jer se time pridonosi napretku samih Bilica. Što se radnica tiče, posebno je ponosan nakon 15 godina što je imao radnike poput Dine ( Mikulandra )Junaković, Gorane Škugor ( Mikulanda), Nine Japundžić i ostali cura, zbog njihovog znanja pravih trgovaca.

mini market pletikosa bilice 1

” To su prodavači koji pingvinima mogu prodati led”, a danas rade u uspješnim tvrtkama i prenose svo to znanje drugima.

Nakon preseljenja dućana u blizini spomenika “Zvijezda”, Karlo je došao na ideju da u prostoru koji je iselio, otvori restoran, grill.

Sve je nekako vezano za Pletikose, pa je tako restoran nazvao po starohrvatskom ukrasu, “Pleter”. Restoran je dobro radio, jelovnik je bio različit, ali uglavnom jela s roštilja čije je recepte donio sa sobom s područja Banja Luke.

pleter

Kako restoran iziskuje zbilja puno odricanja, te kasno zatvaranje lokala do kasno u večer, koje Pletikosa zbog obiteljski obaveza nije stizao, odustao je od toga. Kako sam kaže, znao se buditi ujutro prije kretanja u obilazak restorana i dućana s onom poznatom uzrečicom ” Što je meni ovo trebalo”.

Nakon 15 godina, Pletikosa zatvara dućan jer kao mali poduzetnik ne može plivati u vodama gdje veliki trgovački centri doslovce gaze malog čovjeka.

Kako kaže “Ta konkurencija se jednostavno nemože pratit”, ali ponosno može reći da je dućan zatvorio bez dugovanja prema radnicima i državi. To mu je bilo najvažnije, da namiri radnike i državu,a za sebe je navikao pokriti se onoliko koliko mu financije to omogućuju jer je otac velike obitelji koja se isto tako navikla živjeti skromno i pošteno.

Naglasimo da su on i njegova supruga Marijana, ponosni roditelji četiriju prekrasnih djevojčica koje su poznate u Šibeniku kao velike sportašice, nagrađivane u Ritmičkoj gimnastici, te pohvaljivane od grada Šibenika među najbolje sportaše godine. Osim najmlađe, ona ima tek godinu dana, ali nema sumlje da će biti uspješna s obzirom na gene.

Pletikosa za svoj rad i trud bio nekoliko puta nagrađivan,a posebno ističe priznanje gdje je upisan u Zlatnu knjigu istaknutih hrvatskih obrtnika i samostalnih radnika 2001. i 2002. godine.

karlo pletikosa

Pletikosa naravno ne miruje kad je posao u pitanju. Već se neko vrijeme bavi izradom i montažom dekorativnog kamena, te kaže da ga to u odnosu na obaveze koje je imao u dućanu, poprilično zabavlja i opušta. Sada izrađuje i montira dekorativni kamen, te puno putuje duž Hrvatske, ali svakako ima više vremena za svoju obitelj i sebe. Uz dekorativni kamen, Pletikosa ima bager za iskope, pa se nada da će i taj posao krenuti. U svakom slučaju, možemo reći da je on primjer kako zbilja u Hrvatskoj postoje ljudi koji mogu i znaju biti u poslu i živjeti od toga, samo je stvar prepoznati taj trenutak kada je nabolje krenuti u realizaciju.

Tekst : Martina Japundžić

Fotografija : Privatni album/ Chudofix Photography

IZVOR: Biliceinfo.blogspot

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.