Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Kao i u cijeloj Hrvatskoj, tako i u Šibeniku, broj ovisnika koji se prijavljuju na liječenje u centre za ovisnosti je u padu već treću godinu zaredom.
– Prošle godine imali smo u sustavu liječenja i terapija ljekovima 292 korisnika, među kojima je, u odnosu na 2013. godinu, bilo samo 14 novih. Godinu dana ranije imali smo 15 novih ovisnika u našem sustavu, 2012. godine ????, tako da slobodno možemo reći da je trend broja ovisnika o opijatima i kanaboidima u zadnjih nekoliko godina u opadanju – kaže dr. Zora Jurin iz Centra za savjetovanje ovisnika u šibenskoj Crnici.
HEROIN I MARIHUANA
U Šibeniku i cijeloj Šibensko-kninskoj županiji najviše je ovisnika o heroinu, a za njima slijede ovisnici o kanaboidima, točnije o hašišu, marihuani, i u zadnje vrijeme sve popularnijem ulju marihuane, koje se sve više koristi i kao alternatvini način liječenja kroničnih bolesti. Još nije legalno, ali naznake su iz Vlade Republike Hrvatske da bi se i to moglo promijeniti od rujna tekuće godine.
– Najviše ovisnika o heroinu koji su u našem sustavu su u dobi od 35 do 39 godina. Radi se o ovisnicima koji su dugi niz godina pod našim terapijama, duže i od pet godina. Ako bi se gledala cjelokupna populacija, ovisnika o heroinu ima u širokom rasponu od 20 do 50 godina – kaže Zora Jurin.
Prosjek godina novih ovisnika koji se javljaju u centar u Crnici kreće se od 25 do 27 godina.
– Ti su momci već duboko ogrezli u narkomaniju i heroin, prosjek godina koji prođe od prvog uzimanja heroina do javljanja u naše savjetovalište vrti se oko brojke 10. Dakle, tek kad shvate da su duboko zaglavili, javaljaju se u savjetovalište. Što se tiče ovisnika o kanaboidima, travi i hašišu, oni su dosta mlađi, imamo i 15-godišnjake. Uglavnom se radi o djeci koje roditelji uhvate da puše travu, pa ih pošalju kod nas na terapiju i liječenje – kaže dr. Jurin.
Terapija u Crnici sastoji se od lijekova koji zamijenjuju heroin, ali i razgovora, psiholoških savjetovanja, korisnici se pokušavaju usmjeriti na jednu od brojnih komuna za narkomane.
SURADNJA S UDRUGOM SUSRET
– Međutim, tu se radi ipak o individualcima, sve zavisi od slučaja do slučaja, neki se odluče na komunu, neki ni pod razno. Koliko sam dosad vidjela, u komunu odlaze uglavnom oni koji su totalno ogrezli u drogu, ostali su beskućnici, obitelji su ih izbacile na ulicu, pa im ništa drugo ni ne preostaje nego li odlazak u komunu. Oni koji još uvijek imaju određenu zaštitu obitelji, njih je jako teško usmjeriti prema komuni. Centar odličnoi surašuje sa zajednicom ‘Susret’, koja ima i državnu potporu za pomoć koju pruža ovisnicima – kaže Zora Jurin.

Nažalost, osim centra u Crnici, u Šibeniku trenutno nema niti jedna druga udruga, institucija ili organizacija koja se bavi problemima ovisnosti.
– U Crnici sve što možeš dobiti je terapija, heptanoni li subotexi, koji nikako nisu rješenje za ikakav problem. Psihološko savjetovanje ja na niskoj razini, a, što se tiče usmjeravanja ovisnika u komune, tamo imate jednu kutiju s letcima i ništa više – kaže jedan bivši ovisnik koji je uspješno savladao svoju bolest.
On individualno pomaže narkomanima, usmjerava ih na komune, ali, kako sam kaže, nema od toga puno pomoći.
– Nisam više u tim krugovima, katkad naletim na nekog od te ‘stare ekipe’ i pokušam mu pomoći. Ali, bez prave udruge, pravog centra, pa makar i, nazovimo ih, podružnicama odrđenih

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.