Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

U Šibeniku,  Plesna udruga SJENE, koja  ove godine slavi  15 godinu djelovanja i promicanja plesne umjetnosti,  prvi su pokretači ideje da se i Šibenik pridruži ostalim gradovima u Hrvatskoj i Europi svečanim obilježavanjem Međunarodnog dana plesa.

sjene_medjunarodni dan plesa(4)

Zahvaljujući SJENAMA i njihovom nastojanju da se na ovaj dan 29.travnja, svake godine posebno skrene pozornost naših sugrađana na važnost i ljepotu ovog umjetničkog izričaja,   suvremeni ples pridobio je pažnju mnogo većeg broja ljubitelja umjetnosti. Tijekom niza godina od prvog pojavljivanja SJENA u kulturnom i javnom životu grada Šibenika, njihovim sudjelovanjem na svim važnijim  manifestacijama od gradskog i državnog značaja,  plesnim izvedbama, predstavama za djecu i odrasle, izložbama plesne fotografije, orvorenim satima na Trgovima grada, tradicionalnim organiziranjem plesnih susreta i festivala(  Sjene i gosti , Sibenik dance festival), plesnih seminara sa najistaknutijim plesnim pedagozima  i konačno, promičući ime grada  vrhunskim rezultatima na državnim smotrama i natjecanjima (PLESOKAZ, TREPS, Zg),   nivo plesne kulture u gradu zanačajno je porastao i dosegao razinu na kojoj nam danas mogu pozavidjeti i veće urbane sredine.

Ove godine, u dogovoru sa ravnateljima Srednje tehničke, Srednje strukovne škole i Gimnazije Antuna Vrančića, Sjene će  svoj dan obilježiti sa tri plesna programa. Dva programa Sjene će tijekom dana izvesti na otvorenom prostoru, tijekom velikih odmora u jutarnjoj i poslijepodnevnmoj smjeni za  učenike spomenutih srednjih škola, a u večernjim satima, za javnost, Sjene će održati malu plesnu svečanost u kongresnoj dvorani Srednje tehničke škole. Bit će to predstava „Four seasons“, u izvedbi najstarije grupe plesača ovog ansambla, u koreografiji Stošije Zrinski, plesnog pedagoga koja četvrtu godinu radi sa naprednim plesačima šibenskih Sjena.

Radi se o cjelovečernjoj plesnoj predstavi vrhunske produkcije, koja je prošle godine premijerno izvedena u HNK Šibenik i kojom je zatvoren 54. MDF.  Ansambl SJENE sa predstavom Four seasons, po pozivu putuje u Francusku, gdje će je izvesti za publiku grada Voirona 12. lipnja 2015.

sjene_medjunarodni dan plesa(2)

O Međunarodnom danu plesa

Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute, ITI UNESCO) osnovao je 1982. godine Međunarodni dan plesa koji se obilježava svake godine na da 29.travnja (dan rođenja Jean Georgesa Noverrea, 1727-1810, začetnika modernog baleta).

Godine 1995. Međunarodni odbor za ples pokrenuo je zajedničku inicijativu sa Svjetskom zajednicom plesa i plesnih umjetnika  za proslavu Međunarodnog dana plesa.

Svake se godine diljem svijeta, ovaj dan obilježava brojnim manifestacijama vezanim za ovaj oblik umjetničkog izričaja, bilo da se radi o održavanju plesnih predstava, kraćih performansa, plesnih radionica, seminara, izložbi, natjecanja, susreta i slično.

LETCI za SJENE A4 papir-20150423-182034914

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.