Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

– Ovaj dio Dalmatinske zagore, odmah iza prvih brda uz more, ima takav turistički potencijal, da ga slobodno možemo nazvati našom Provansom. I vrijeme je da Hrvatska napokon profilira svoje regije i područja, njihove različitosti, da uz Provansu dobijemo i hrvatsku Toskanu, Umbriju, sa svojim prepoznatljivom turističkom ponudom- rekla je jutros ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, na radionici ‘Razvoj dalmatinskog zaleđa’ koja se održala na seoskom domaćinstvu Kalpić u Radoniću.

agro kalpic vesna pusic begonja lorencin2Edukacijsko-informativne radionice namijenjene su predstavnicima obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava (OPG), lokalnih akcijskih grupa (LAG), predstavnicima regionalne i lokalne samouprave i predstavnicima turističkih zajednica, a na njima će se ponuditi konkretna znanja i vještine vezana uz ruralni turizam i korištenje EU fondova, a predstavljene  su i mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije.

agro kalpic vesna pusic1Na radionici je prisustvovao i ministar turizma Darko Lorencin, koji je na primjeru Istre, kao već prepoznatljive regije i izvan granica Hrvatske, predstavio moguće smjerove turističkog razvoja dalmatinskog zaleđa.

agro kalpic lorencin

agro kalpic lorencin begonjaZaključak je da Dalmatinska Zagora ima velik potencijal u proizvodnji povrća, voća, maslinovog ulja, vina, hrane, velike potencijale u avanturističkom turizmu, zdravom načinu života, te u kulturnoj ponudi.

– Za sve to, ako se misle izvuči novci iz fondova Europske unije potrebna je dobra priprema, napisati dobar projekt, a ministarstva će vam u tome pomoći. I nema straha od konkurencije, što je više seoskih gospodarstava poptu ovog na kojem se sad nalazimo, to će i više ljudi dolaziti u dalmatinsko zaleđe- rekla je Vesna Pusić.

Na radionici se okupilo dosta zainteresiranih sa cijelog područja šibenskog zaleđa, kojima se  kroz tri predavanja detaljno predstavljene teme uređenja prostora i objekta za pružanje turističkih usluga, mogućnosti sufinanciranja turističkih projekata na ruralnom prostoru iz EU fondova te razrada turističke ponude na poljoprivrednom gospodarstvu. Među njima bio je i gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

agro kalpic vesna pusic begonja lorencinNakon radionice ministrica Pusić i ministar Lorencin posjetiili su vjetroelektranu na Promini, Mauzolej Ivana Meštrovića u Otavicama, obiteljsko gospodarstvo Skelin u Drinovcima i tematski park Etnoland u Pakovu selu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.