Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Zašto su zatezne kamate u Hrvatskoj naviše u čitavoj Europskoj uniji? Zbog pogrešnog prijevoda još iz 2005. i 2006, kada se donosio Zakon o obveznim odnosima, rekao je šef Hrvatske udruge banaka.

U hitnu saborsku proceduru upućene su izmjene Zakona o obveznim odnosima kojima će se smanjiti zatezne kamate za 30%, odnosno 50%.

“Za građane bi to značilo smanjenje s 12% na 8,14%, a za trgovačka društva s 15% na 10,14%”, istaknuo je U mreži Prvog Hrvatskog radija ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Dodao je da se željeni efekt bilo kakvih izmjena zakona ne postiže ako se zatezna kamatane ruši.

Problem je u ugovornim kamatama, rekao je predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

Zatezne kamate se mogu regulirati i u redu što ih država želi regulirati. Činjenica je da su one u Hrvatskoj najviše u EU-u zbog pogrešnog prijevoda još iz 2005., 2006. kada se donosio Zakon o obveznim odnosima. Tada su povezane ugovorne i zatezne kamate. To nema nijedna europska zemlja”, dodao je.

izvor:danas.net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.