Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Liječnici su potvrdili da proslavljeni hrvatski kantautor Arsen Dedić ima sepsu koja je posljedica nedavne operacije kuka! Liječnici Interne klinike KBC-a Zagreb gdje se liječi ne žele ništa prognozirati, ali potvrđuju da je situacija ozbiljna. Prošle noći i jučer tijekom dana Arsen je imao povišenu temperaturu, ali mu se stanje ipak stabiliziralo, javlja Jutarnji.hr

Antibiotska terapija

U jednom trenutku liječnici su predlagali operaciju jer se stvorio hematom koji su namjeravali odstraniti, no nakon što se pacijent stabilizirao, ipak su zasad odustali od kirurškog zahvata. Propisana mu je antibiotska terapija. Situaciju dodatno komplicira činjenica da Arsen ima presađenu jetru pa je već desetak godina na lijekovima – imunosupresivima kako ne bi došlo do odbacivanja organa. Zbog toga je njegov organizam vrlo osjetljiv na svaku virusnu ili bakterijsku bolest jer je imunološki neotporan.

Valja podsjetiti da je Arsenu pozlilo u srijedu prijepodne, a liječnici su u početku mislili da se radi o moždanom udaru s obzirom na to da je bio dezorijentiran i imao problema s govorom. Zbog toga je najprije smješten na neurološki hitni prijem ne bi li se potvrdila prva dijagnoza. No, nalaz CT-a pokazao je da promjena u moždanoj funkciji nema pa se s obzirom na nedavnu operaciju ugradnje umjetnog kuka posumnjalo na sepsu. Nakon obavljene kompletne dijagnostike i potvrđene sepse, u srijedu poslijepodne Arsen je hospitaliziran na Odjelu intenzivne njege Interne klinike gdje je počelo liječenje.

Oslabljen organizam

“Kod takvih bolesnika svaka operacija može biti puno opasnija nego kod ostalih pacijenta. Naime, bakterija se lakše razvija ako je imunološki sustav oslabljen jer u tom slučaju organizam ne može primjereno odgovoriti”, kaže nam iskusni kirurg.

Kod pacijenata koji nisu na imunosupresivima i imunološki sustav normalno funkcionira, organizam će reagirati već na prvi “dodir” s bakterijom. Primjerice, to je obično visoka temperatura na početku infekcije i odmah će krenuti liječenje koje će pomoći da se organizam obrani.

Stanje je stabilno, ali jako složeno

Kod takozvanih imunološki kompromitiranih pacijenata na žalost nema burnog odgovora organizma na dodir s bakterijama pa se simptomi pojave tek kad se bakterije jako namnože i ugroze život pacijenta.

Osobito je problematično i rizično za pacijenta ako se u organizmu pojave stafilokoki koji i inače ne reagiraju na većinu antibiotika pa se s njima teško bori i inače zdrav organizam s jakim obrambenim sposobnostima. Iskusni kirurg objasnio nam je da je kod pacijenata koji su preživjeli transplantaciju organizam neotporan upravo zato što su u pravilu ti ljudi na dugogodišnjim terapijama i organizmi su im iscrpljeni zbog utjecaja lijekova-imunosupesiva.

Kako ipak doznajemo, bolest je kod slavnog hrvatskog kantautora Arsena zasad pod kontrolom, no zbog složenosti situacije teško je dati ikakvu sigurnu prognozu o ishodu liječenja.

IZVOR: Jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.