Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Hrvatski je sabor 8. listopada 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ta je odluka Hrvatskog sabora donesena nakon što je prethodnog dana istekao tromjesečni moratorij na postupak razdruživanja Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše države, a koji je počeo 25. lipnja 1991. godine donošenjem najvažnijeg državnopravnog akta o nezavisnosti Republike Hrvatske od strane Sabora, Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Istog dana kada je istekao moratorij na postupak razdruživanja republika i pokrajina propale SFRJ, 7. listopada, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti i mogućih novih zračnih napada na Zagreb, sjednica svih triju tadašnjih saborskih vijeća je održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Na istoj saborskoj sjednici izglasano je i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

U Republici Hrvatskoj se spomen na dan donošenja ove odluke obilježava kao Dan neovisnosti.

sibenik katedrala kupola zastava1

Ovaj blagdan obilježava se u Hrvatskoj tek od 2001. godine kada je uveden na inicijativu Ive Škrabala. Međutim, kasnije se sam inicijator pokajao jer je tadašnja Vlada Ivice Račana promijenila obilježavanje Dana državnosti, koji se dotad slavio 30. svibnja, i još uvela Dan neovisnosti što je pak dovelo do opće zbrke s datumima i posljedično njihovog neprihvaćanja od strane naroda.

Usto, trenutačni Dan neovisnosti je u najmanju ruku dvojben, ako ne i netočan, jer je državni sabor 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska postala samostalna i nezavisna država, dok je 8. listopada iste godine samo završena faza okončanja postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji.

Osmoga listopada dogodila su se još dva važna događaja uz hrvatsku neovisnost. Toga dana 1075. u Solinu je okrunjen kralj Zvonimir, krunom koju mu je poslao papa Grgur VII., što je bila potvrda priznanja Kraljevine Hrvatske kao međunarodnog subjekta, a 8. listopada 1871. Eugen Kvaternik pokrenuo je Rakovičku bunu, jedan u nizu neuspjelih pokušaja ostvarenja hrvatske neovisnosti.

Bez obzira na dvojbe oko obaju značajnih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti redakcija Šibenskog portala čestita svim svojim čitateljima Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.