Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Pod motom `Da se ne utrnu stare vodiške užance´, Kulturna udruga Vodiške perlice organizirala je danas u parku gastronomsku manifestaciju ‘Vodiško slako’.

Uz pripremu slastica na licu mjesta, ponovo smo mogli uživati u našim tradicionalnim slasticama koje je nekada jelo staro i mlado.

Osim uobičajenih fritula i kroštula posjetitelji su se zasladili slatkim kruhom, pespajima, mendulama u cukru, suhim smokvama, čičindaricama, šipkom pa čak i kruhom namazanim mašću s posutim šećerom. Bilo je tu likarije i dekota za svakoga. Od lozovače, travarice, višnjevače, prošeka i maraštine pa do čaja od kamumile i korupine

– Najizvorniji primjer vodiškog slakog je kruh koji se zove Ib, a od toga kruha naši stari bi znali otkinuti komadić tijesta kao popleskač te bi ga stavili na kamim i poklopili s pekom. Od tog tijesta nastao je pespaj. Nakon toga su došle fritule, karitule i kroštule koje su se spremale najviše za Božić, Uskrs i svece, a danas se spremaju za svaku priliku – rekla nam je Tatjana Roca, predsjednica udruge Vodiške perlice

Turistička zajednica grada Vodica suorganizator je ovog događaja koji je ujedno i poticaj razvoju posezone.

– Intencija je da se domaći i turisti bolje upoznaju s vodičkom tradicionalnom gastronomijom te da ju ugostitelji i hoteljeri vrate u svoje kuhinje. Zahvaljujući jedinstvenim receptima, zaista imamo i mi svašta za ponuditi. – kazala je Anita Franin Pečarica, direktorica TZ grada Vodica.

Izvor: infovodice.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.