Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Proteklog vikenda u Skradinu u rad je puštena automatska meteorološka postaja tipa Davis financirana sredstvima Nacionalnog parka Krka koji je Udrugi Šibenik Meteo na osnovu projekta “Meteo Krka” osigurao sredstva i lokaciju za realizaciju projekta.

Sustav, koji se može pratiti na ovom linku, sastoji se od automatske meteorološke postaje koja uz standardne parametre stanja zraka mjeri tlak, smjer i brzinu vjetra, količinu oborina, UV index, solarno zračenje, isparavanje iz tla. Udruga će do završetka radova na novom putničkom terminalu za prihvat turista periodički mjeriti temperaturu vode, a nakon završetka radova automatska sonda će se trajno instalirati pri čemu će podaci bti dostupni 24h dnevno. U dogovoru s TZ Skradina u narednim danima pronaći će se i lokacija za smještaj panoramske kamere.

Ovim projektom građani Skradina i okolice, javne službe, gosti NP Krka dobit će realne meteorološke podatke koji će osim na stranicama Šibenik Metea biti dostupne na domaćim i stranim partnerskim stranicama. Također u narednim godinama planirano je na esturaiju rijeke Krke nizvodno od Skradina postaviti još dvije meteo postaje s sondama za mjerenje temperature vode što će omogućiti još kvalitetnije praćenje promjene stanja kako u klimatološkom smislu tako i u eko svijetu.

Osim postavljanja ove 20 jubilarne automatske meteorološke postaje u sustavu Šibenik Meteo obnovljena je i obližnja meteo postaja u Dubravicama gdje je izmjenjen dio opreme.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.