Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

O Osnvnoj školi ‘Kistanje’ u Kistanjama ovaj je ponedjeljak održana preventivna akcija ‘Poštujte naše znakove’-

U sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, proveden je niz preventivno-edukativnih aktivnosti   namijenjenih djeci – polaznicima nižih razreda osnovnih škola, ali i senzibiliziranju šire javnosti na opasnosti kojima su izloženi najmlađi sudionici u prometu.

Naime, svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece o poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i ove školske godine provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu.

 

Program je započeo u osnovnoj školi u Kistanjama, gdje su u prepunoj dvorani okupljena djeca s oduševljenjem pogledala edukativnu glazbeno-scensku izvedbu ‘Đak veseljak i prometni znak’  u izvedbi Nova generacija Udruga u kulturi iz Zagreba .

Druženje je nastavljeno na školskom igralištu Osnovne škole Kistanje gdje su se zanimljivom opremom, službenim  i specijalnim vozilima prisutnima predstavili šibensko-kninski policajci, tu su bili i vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Knina, djelatnici Crvenog križa Knin,  policijski službenici prometne policije sa malim prometnim poligonom za bicikle ‘Vozi sigurno – vozi spretno’ .

Školarci su se okušali i u dijelu forenzike, odnosno nakon interesantne praktične vježbe djelatnika Centara za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ iz Zagreba, djeca su i osobno mogla otkriti, fiksirati i izvesti tragove, a za što su naravno nagrađeni i primjerenim uvjerenjima.

Za učenike nižih razreda osnovnih škola Jumicar je organizirao zanimljivu edukativnu radionicu – pet električnih automobila na poligonu s vertikalnom i horizontalnim signalizacijom.

Najatraktivniji dio događanja je svakako bila pokazna vježba Dobrovoljnog vatrogasnog društva Knin i Crvenog križa Knin ‘Od požara do pružanja pomoći’. Prikazana je kompletna intervencija vatrogasaca i pružanje prve pomoći – od poziva, dolaska navalnim vozilom na mjesto nesreće, gašenje požara te  preuzimanje ozlijeđenih i pružanje prve pomoći.

 

Ovu hvalevrijednu preventivnu akciju ispred Općine Kistanje su podržali zamjenici načelnika općine Kistanje Borislav Šarić i Roko Antić, kao i članovi Školskog odbora ove osnovne škole i članovi Vijeća za prevenciju Općine Kistanje, te mnogi drugi.

foto:Ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.