Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Ako ste među 90 posto Hrvata koji omiljeni audo-vizualni sadržaj skidaju preko torrenta, onda ste vjerojatno preuzeli i neku epizodu serija Igra prijestolja ili Breaking Bad.

Ako je to istina, u idućem razdoblju i vi biste se mogli naći na popisu primatelja posebne e-mail ili pismene “obavijesti” da je to što radite em nepristojno, em kažnjivo, piše britanski Metro.

HBO, Netflix, Amazon i drugi filmski i TV kanali ili online servisi, zajedno sa autorima serijskog i TV sadržaja, pokrenuli su postupak edukacije, ali i upozoravanja korisnika u Europi na kršenje autorskih i svih drugih prava, koja nastaju ilegalnim preuzimanjem sadržaja zaštićenih po zakonima o intelektualnom vlasništvu.

Cilj akcije je da se korisnicima, za koje pružatelj internetskih usluga utvrdi da su ilegalno skidali serije ili TV program, pošalje pismo odnosno. e-mail u kojem će im biti detaljnije objašnjeno zašto preuzimanje torrenta nije dobro, zašto je za taj sadržaj važno platiti (ukoliko se kupuje), ali i da se korisnici upozore da je preuzimanje ilegalnih torrenta i piratskih sadržaja kazneno djelo, prenosi net.hr

Uskoro i u ostatku Europe

Za sada se ova akcija eksperimentalno sprovodi u Velikoj Britaniji, ali je plan da se proširi na sve dijelove Europe, gdje su dostupni Netflix, HBO, Amazon ili neki drugi digitalni filmski, TV ili serijski servis.

Iako nadzorna tijela i pravni sustav podržavaju akciju, postoji i određeni broj ljudi koji ovakav oblik komunikacije s korisnicima smatraju zadiranjem u privatnost i kršenjem prava korisnika, koja su im, kao korisnicima interneta zajamčena.

Bilo to kršenje korisničkih prava ili ne, ova akcija u Velikoj Britaniji kreće uskoro, a ako postigne željene rezultate mogla bi se provoditi i drugdje u Europi.

U Velikoj Britaniji akciju su podržali najveći pružatelji internetskih usluga, koji će krajem mjeseca početi slati obavisjti svojim korsinicima pismeno ili online.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.