Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Oko 20 roditelja djece iz Osnovne škole Meterize prosvjedovalo je danas ispred te škole zbog, kako kažu, samovolje ravnateljice Margit Vrbičić koja će od sljedeće školske godine zarotirati učitelje tri razreda. Ta odluka nije pedagoška, ističu revoltirani roditelji koji smatraju kako je ravnateljica rotaciju napravila zbog međusobnih poslovnih sukoba, a najavljuju i ispisivanje svoje djece iz škole.

Jedna od prosvjednica koju smo zatekli ispred škole je i Ivana Malenica, majka učenika prvog razreda. Ona je zadovoljna radom sadašnjeg učitelja, pa kaže da ga nije u redu bezrazložno rotirati.

– Nismo dobili definiran odgovor zašto se mijenjaju učitelji tri razreda. Mislim da razlog leži u tome što neki ne rade kako treba što se vidi u radu određenih učitelja kad djeca dođu u peti razred – ističe Ivana s kojom se slaže i Katja Krnić, majka učenika iz susjednog razreda.

– Koliko smo upućeni, ravnateljica nije trebala proći nikakvu pravnu proceduru da bi napravila to što je napravila. Ovo je njezina odluka i nije prolazila nikakve odbore. Problem nam stvara što su djeca prihvatila učitelje i učiteljice i sad im se mijenjaju. Riječ je o djeci staroj sedam godina koja nisu daleko u glavi od vrtićke djece – poručila je revoltirana majka.

Neprihvatljiv stav

‘Afera’ oko promjene učitelja traje već nekoliko dana, a roditelje posebno boli činjenica da im nitko nije detaljno objasnio zbog čega ravnateljica mijenja učitelje njihovoj djeci. Bilo je pokušaja pa je tako jučer zakazan sastanak predstavnika osam razreda s ravnateljicom koji nije dobro prošao. Zbog toga su, kažu, izišli na ulicu ispred škole i pozvali novinare jer smatraju da je to jedini način borbe.

Najdalje je otišla majka djevojčice Ana Kulušić koja je napomenula kako je stav ravnateljice u cijeloj situaciji potpuno neprihvatljiv.

– Rekla mi je da mi roditelji nismo dužni biti uopće obaviješteni. Ovdje je riječ o našoj djeci, a ne o nekim mačkama. Citirat ću njezine riječi: ‘Briga mene, ja sam još godinu dana u školi. Znam da mi se trese stolica. Što će biti? Tako mi je svejedno. Moj otac mi je napravio kuću, dvorana ima, predavat ću tjelesni i neću biti gladna.’ Na našu prijetnju da ćemo mi roditelji ispisati djecu, ona je odgovorila kako je baš boli briga – ispričala nam je ljutito Ana te naglasila da to ne smije biti način razgovora jedne prosvjetne djelatnice.

meterize

Neuobičajena pedagoška praksa 

Pokušali smo danas doći do ravnateljice škole koju smo tražili u uredu, ali i pozivali na telefon, no ona nam se nije javljala. Budući da revolt profesora traje već nekoliko dana, prošli tjedan smo razgovarati s ravnateljicom Vrbičić koja je bila prilično štura i lakonska u informacijama.

– Ako je moja odluka nezakonita, odluku ću poništiti i ispričati se roditeljima – kratko nam je kazala Vrbićić, bez želje da nam pojasni zbog čega su roditelji djece toliko ljutiti i zašto su im zadnja nada novinari.

Zbog tvrdnji nekih roditelja da odluka ravnateljice mora proći Školski odbor i Nastavničko vijeće, obratili smo se i jednom ravnatelju šibenske osnovne škole koji je htio ostati anoniman da se ne bi zamjerio kolegici. Objasnio nam je kako njezina odluka ne treba proći te instance, ali je dodao kako nije uobičajeno i pedagoški da se djeci od prvog do četvrtog razreda bez nekog važnog razloga mijenjaju učitelji.

– Nije praksa mijenjati učitelje djeci, ako baš ne moraš. Naravno, ako nije riječ o porodiljnom, otkazu ili nekoj bolesti. Ne znam probleme u školi na Meterizama, ali znam da se roditeljima sve može objasniti na fin način – rekao nam je ravnatelj.

U Gradu Šibeniku, kao osnivaču škole, kazali su nam kako oni nemaju ingerencije nad nastavnim proecsima u školi, već je za to zaduženo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Poslali smo upit i u nadležno ministarstvo, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.