Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Stanovnici vodičkih ulica Blata i Prvička koji već dva dana ne smiju koristiti vodu ni za piće, ni za higijenu, jer je zbog nelegalnih radova susjeda zagađena fekalijama, danas su pozvali novinare ogorčeni što, kako su rekli, nitko od nadležnih iz vodičke gradske uprave nije reagirao na prvi poziv da je voda promijenila izgled i miris. Tvrde također da su iz Vodovoda stigli više od dva sata kasnije nego što su upozoreni.

– Ja nisam napustio Vodice kad se sve dogodilo, al nekima su gosti otišli. Kažu da su problem te nove zgrade pa neka nadležni to riješe, no nekoga treba kazniti. Kažu da će do večeras sve biti u redu, a tko će kućama špine isprati? Prvo s klorom, a kako će iz cijevi? – kazao je slovenski turist Rozman iz Ljubljane.

prosvjed9

Vodičanin Mario Relja, jedan od inicijatora današnjeg okupljanja mještana i njihovih gostiju kazao je da je problem nastupio već od početka izgradnje dva objekta s apartmanima u njihovom susjedstvu odakle je i došlo do zagađenja, još prije godinu i pol.

– Ovdje se zimi  nakupljaju slivne vode u kojima se roje žabe i komarci i izvor su zaraze. Unazad dva mjeseca problem se proširio i na pitku vodu radi nelegalnih radnji na vodovodnim cijevima. Sad se javljaju i zdravstveni problemi na crijevima i koži. Interesantno je i to da uz investitora Zorana Josipovića i sadašnji je dogradonačelnik Stipe Bosotin koji je u vrijeme izgradnje objekta bio član Nadzornog odbora Vodovoda te je bio upoznat s radnjama, ali su nastojali problem prikriti. Sada se nameće pitanje sigurnosti izgrađenih objekata te da li postoji još kakve ilegalne radnje. Svojim su radnjama svjesno ugrozili zdravlje i živote nas svih, a najviše smo zabrinuti kako bi se korištenje kemikalija i fekalija iz vode moglo naknadno odraziti na zdravlje naše djece- ispričao je Relja koji misli da je šteta počinjena i reputaciji Vodica kao poznatog turističkog odredišta.

prosvjed6

Među okupljene na današnjem prosvjedu i novinare pojavio se i investitor Zoran Josipović koji je odmah na početku kazao da ništa nelegalno nije napravljeno na spornim objektima. Rekao je da ima sve uredne dozvole i priključke, a da je problem nastao iz upojnog bunara kojeg je izbušio na dubini od 30 metara za navodnjavanje zelenih površina oko zgrada.

– Sustav je radio više od godinu dana kako treba, a sad se dogodio problem za koji tek trebamo utvrditi kako je nastao jer je i meni stalo da se sve skupa što prije riješi. Teško mi je gledati ove ljude oko sebe. Angažirao sam stručnjake da ovo što prije riješimo ovo. Za sve nastale štete, ako se utvrde da su moja krivnja, ovim ljudima apsolutno stojim na raspolaganju i nadoknadit ću je na bilo koji način. Vidio sam da je dignuta kaznena prijava protiv mene, do jutros me nitko nije zvao. Kako su fekalije došle u upojni bunar, ja to ne znam. Godinu dana je to radilo besprijekorno, nitko se nije ni na što žalio, što se dogodilo prije dva dana ja ni sam ne znam. To je bunar na 30 metara dubine. Preko sustava navodnjavanja spojeno je na Vodovod – ispričao je Josipović.

prosvjed5

Jedan od stanovnika Blata ipak misli da Josipović nije tako nevin.

– Ovo je terorizam, on treba 20 godina u zatvor – kazao je.

prosvjed3

Okupljeni stanari Blata i Prvičke ulice u Vodicama kao i njihovi gosti sumnjaju da će cjevovod kojeg koriste ikad biti očišćen na pravi način i traže da ih se spoji na drugi vod. Miho Mioč, direktor Vodovoda i odvodnje za Šibenski portal kazao je da nema nikakvog straha za njihovo zdravlje jer je pri kraju postupak ispiranja i dezinfekcije cijevi.

prosvjed8

– Danas poslijepodne počet ćemo puštati vodu kroz očišćene cijevi, analizirat ćemo je na nekoliko mjesta i kad budemo sto posto sigurni da je ispravna onda ćemo o tome obavijestiti potrošače. Oni će samo još morat 10 do 15 minuta pustiti vodu iz svojih špina i neće biti nikakve opasnosti. Mi ćemo njihove račune za vodu umanjiti za određenu količinu kubika. Žao nam je što se ovo dogodilo, ali barem neka bude upozorenje drugima da nikakve radove ne izvode sami jer to, kao što se vidi, može biti vrlo opasno – kazao je Mioč.

Podsjetimo, jučer su iz Vodovoda priopćili da su podnijeli kaznenu prijavu protiv investitora koji je nelegalno iskopao bušotinu za navodnjavanje zbog čega je došlo do zagađenja pitke vode u tridesetak objekata.

prosvjed1

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.