Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

U gradskoj četvrti Vidici u posljednjih petnaest dana otrovano je 15 do 20 mačaka, objavile su Šibenske šape na svojoj Facebook stranici. Dojavu su zaprimili od gospođe koja ih hrani i savjetovali joj da slučaj prijavi policiji.

– U posljednja dva tjedan pronašli smo 15 do 20 leševa mačaka na području Vidika, točnije oko zgrade A iza hipermarketa.  Broj uginulih mačaka je jako velik i u tako kratkom periodu nemoguće da je riječ o prirodnoj smrti. U početku nismo ništa sumnjali jer nije neobično da mačka ugine, ali ovo je već veliki broj mrtvih mačaka i rodila se sumnja da ih netko truje. Nas nekoliko ih hrani i ne predstavljaju smetnju nikome osim dokonim ljudima koji nemaju pametnijeg posla i govore svašta protiv njih. Ne želim upirati prstom u nikoga jer konkretnih dokaza nemam, ali negativnih komentara je bilo. Otrov nismo pronašli, ali mi ovdje pričamo o dvadesetaka mačaka koje su jučer bile zdrave, a danas skupljamo njihov leš. Kontaktirat ću veterinare i službe koje su za to zadužene i slučaj ću prijaviti policiji – kazala nam je gospođa koja je htjela ostati anonimna.

Trovanje životinja zabranjeno je Zakonom o zaštiti životinja, a propisana kazna za fizičke osobe je od 10 do 15 tisuća kuna. Isto tako, trovanje je kažnjivo i Kaznenim zakonom, a predviđena je kazna zatvora do jedne godine. Kako bi se zakoni provodili, a trovači sankcionirali, neophodno je da građani  svaki nalaz otrova ili slučaj trovanja, kao i samu sumnju na trovača, prijave policiji.

U šibenskoj policiji do zaključenja ovog teksta prijava o sumnji da netko na Vidicima truje mačke nije zaprimljena, kazao nam je dežurni operater.

Trovanje pasa i mačaka veliki je problem ne samo u našem gradu, već u cijeloj Hrvatskoj.

Osim što su od otrova ugrožene životinje, velika opasnost je i za djecu koja se sa svojim ljubimcima igraju po parkovima i livadama. Znamo da djeca stavljaju svašta u usta pa tako mogu i otrov koji je često obojan poput bombona.

Naslovna fotografija:ilustracija/arhiva

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.