Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Visoki upravni sud Republike Hrvatske poništio je presudu Upravnog suda u Splitu i poništio je dozvolu za gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite okoliša i prirode od 5. listopada 2015. godine, izdanu tvrtki GIRK Kalun iz Drniša, prenosi Radio Drniš.

Sve se to dogodilo samo dan-dva nakon što su članovi Skupštine Šibensko-kninske županije jednoglasno podržali inicijativu Grada Drniša za pokretanjem postupka revizije dozvole Ministarstva zaštite okoliša izdane tvrtki GIRK Kalun za termičku oporabu otpada u drniškom pogonu.

– Od samog početka tvrdili smo da je dozvola nezakonito izdana, a presuda je to potvrdila. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode prilikom izdavanja dozvole nije uvažilo stavove Grada Drniša, a prije svega nije uvažilo prostorno plansku dokumentaciju Grada Drniša i Šibensko kninske županije. Također, Ministarstvo nije uvažilo ni naše mišljenje kojim smo se kao stranka u postupku očitovali na njihov elaborat zaštite okoliša. Grad je prije dvije godine pokrenuo pravnu bitku, i još jednom se pokazalo da je pravda spora ali dostižna, kaže Josip Begonja, gradonačelnik Grada Drniša.

U obrazloženju presude Visokog upravnog suda navodi se da dozvola nije pravovaljana jer je izdana protivno temeljnim gradskim pa i županijskim aktima jer na lokaciji za koju je izdana dozvola u prostorno planskoj dokumentaciji nisu dozvoljeni ni gradnja, ni smještaj građevina i postrojenja za gospodarenje opasnim otpadom.

– Odnosi li se to na aferu sa zagrebačkim muljem iz kolektora, zbog čega smo se svi proteklih tjedana digli na noge, to tek treba vidjeti. Pričekajmo analize koje je od mjerodavnih institucija zatražio međimurski župan koji se bori sa sličnim problemom, pa bude crno na bijelo jeli riječ o opasnom ili neopasnom otpadu. Važno je to da GIRK Kalun sasvim sigurno ne može spaljivati nikakav opasni otpad jer po dozvoli izdanoj od Ministarstva zaštite okoliša mogli su termički obrađivati cijeli niz opasnih otpada, a ne samo mulj, kazao je Begonja.

Drniški gradonačelnik zahvalio je svima koji su stali u obranu Grada Drniša, u obranu čistog zraka i zdravlja ljudi, te načela zakonitosti i javnog dobra.

– Posebno vijećnici Vlatki Duilo iz HNS-a koja godinama iznimno zalagala za ovu problematiku. Mi imao zacrtani pravac razvoja, i nećemo dozvoliti da on bude ugrožen ničijim planovima brze zarade u smislu gospodarenja opasnim otpadom na ovom prostoru, poručuje Begonja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.