Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Šibensko pjevačko društvo ‘Kolo’ i Pivači sv. Jakova u nedjelju 17. prosinca održat će tradicionalni božićni koncert u šibenskoj katedrali, a pridružit će im se i Šuštine

-ŠPD ‘Kolo’ zajedno s Pivačima sv. Jakova održat će koncert u nedjelju u katedrali sv. Jakova. Koncert s početkom u 23 sata završit će prije ponoći kako bismo svi zajedno na trgu ispred katedrale, uz pjesmu, fritule i kuhano vino, dočekali ponoćnu zvonjavu crkvenih zvona i na taj način dočekali Proslavu, stari šibenski običaj, poručuju Kolaši.
Tradicija Proslave višestoljetni je šibenski običaj koji je umalo predan zaboravu. O njemu su pisali brojni šibenski povjesničari i humanisti, od Jurja Šižgorića do Milivoja Zenića. Proslava se stoljećima u Šibeniku slavila u kućama, a potom se prije ponoći, izlazilo na ulice gdje je svirala glazba, igralo se kolo, praskale su maškule, pucalo iz kubura, dok su po svim crkvama zvonila zvona.

proslava

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.