Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

I protekle noći, kao u neka stara vremena prije Drugog svjetskog rata, zvona svih šibenskih crkava označila su u ponoć, a u Šibeniku je taj običaj zvan Proslava. Riječ je o običaju koji se slavi samo u Šibeniku i okolici, dok je u drugim krajevima nepoznat. Zvona nikada nisu prestala s najavom Proslave, ali se sam običaj druženja i povorke gradom izgubio i preselio u domove Šibenčana. Zadnjih godina polako se oživljava tradicija okupljanja pred Katedralom uz pjesmu ‘Kola’.

I sinoć su, nakon nastupa u katedrali sv. Jakova, članovi šibenskog ‘Kola’ izišli među građane na trgu pred šibenskom prvostolnicom i pjesmom dočekali taj trenutak osmine pred Božić koja se u davna vremena slavila cijelu noć uz šetnju gradom, pjesmu i fritule.

proslava-katedrala-4

Šime Županović u knjizi ‘Starodrevna baština šibenskog kraja’ opširno piše o reliktnom običaju koji se 17. prosinca slavi u Šibeniku pod imenom Proslava.

Slavljenje rađanja mladog sunca u masovnom obliku zadržalo se sve do Drugog svjetskog rata. Danas se taj običaj štuje tek u krugu obitelji.

Kako je Proslava nekada bila konkretnija, mediteranski živopisnija, možemo saznati od Andrije Tambače  u knjizi ‘Šibensko iverje’. U kućama bi se sastajali prijatelji, frigale su se fritule, pila rakija, spremala večera, pjevalo do pola noći, a onda su po svim crkvama slavila zvona, zatim se na Poljani okupljalo mnoštvo naroda, mladog i starog. Tu je svirala glazba, igralo se kolo, praskale su maškule i pucalo se iz kubura.

proslava-katedrala-9

O jednoj Proslavi pred 80 godina pisao je i tadašnji šibenski novinar Manfred Makale.

‘Šibenik, 19. decembra 37. Po tradiciji od preko 500 godina, priređena je i ove godine veličanstvena povorka šibenske ‘proslave’ u kojoj je stupalo preko 10 tisuća građana. Običaj proslave rađanja sunca, a uistinu osmine prije Božića, očuvan je još jedino u Šibeniku, pa smo mi na nju ljubomorni i svake je godine slavimo potenciranim sjajem. U povorci su stupali velikodostojnici u povijesnim nošnjama, predstavnici zanata, društava i korporacija u simboličkim odorama, građani i seljaci svečano obučeni, mnogi u starijim nošnjama iz doba Turaka i Venecije. Vide se i grupe u oklopima, pod teškim štitovima i kacigam, piše Makale.

 

Zapisao je Makale i crticu i o novinarima, kojima je Proslava bila njihova noć.

‘U prvom redu su šibenski novinari, proviđeni sa svim mogućim telefonima, radio-aparatima, zvučnicima i telegrafskim štangama. Da simboliziraju svoje zvanje, duvaju u velike limene trube, koje su za ovu povorku snabdjevene korektorima, da nebi iz trube izišla koja tenedeciozna vijest, izvještava Manfred Makale.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.