Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

U nedjelju navečer, kao u neka minula vremena, zvona svih šibenskih crkava označila su  ponoć. Običaj je to koji se slavi samo u Šibeniku i okolici poznat pod nazivom ‘Proslava’, a upravo je on i njegovo vraćanje u punom sjaju bio glavna tema prve ‘Muzejske pričaonice’ koja se večeras održala u atriju Muzeja.

Zvona nikada nisu prestala s najavom Proslave, ali se sam običaj druženja i povorke gradom izgubio i preselio u domove Šibenčana. Zadnjih godina polako se oživljava tradicija okupljanja pred Katedralom uz pjesmu ‘Kola’, ali Zoran Erak iz Tvrđave kulture, Marija Krnčević iz Muzeja grada Šibenika i još nekolicina entuzijasta imaju namjeru Proslavu vratiti u njezinom punom sjaju.

– Takav običaj bio je i u drugim gradovima, ali u Šibeniku se najduže zadržao, sve do Drugog svjetskog rata. Neki pričaju da je razlog  što su se Turci povukli s opsade Šibenika baš sedam dana prije Božića – kazala je na pričaonici Marija Krnčević  Rak koja je objasnila  kako običaj sigurno seže još iz poganskih vremena jer se njime simbolično obilježava i rađanje prirode i početak novog ciklusa u okviru Saturnalija.

muzej

Običaj sličan ‘Proslavi’, iako u neusporedivom blažem obliku, već godinama održavaju i šibenski studenti u Zagrebu i to u Klubu Šibenčana.

– Sedam dana prije Božića okupili bi se u Klubu Šibenčana i taj dan bi došli baš svi, od studenata do starijih Šibenčana sa zagrebačkom adresom. Okupljanje je poznato kao ‘Mali Božić’ i to je uvijek bila prilika za druženje pred odlazak doma. Što se tiče ‘Proslave’ mislim da je to jedna fantastična priča koju bi svakako trebalo dodatno promovirati-kazao je Erak.

muzej1

Njegovo mišljenje dijeli i Siniša Gulin, prijatelj muzeja i dobar poznavatelj šibenske povijesti i običaja, koji smatra da bi ‘Proslava’ mogla postati jaki turistički adut Šibenika.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.