Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Prijedlog proračuna za 2018. godinu bio je tema prve konferencije za medije koju je danas sazvao novi predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović, zajedno s gradskim vijećnikom Joškom Šupom i potpredsjednikom Gradske organizacije Ivanom Rajićem.

– Predloženi proračun, rebalans proračuna, nalaz državne revizije i mišljenje Ministarstva graditeljstva potvrđuje sve ono što mi govorimo već neko vrijeme, a to je da je način vladanja gradske uprave i gradonačelnika konstantni minus, neuredni nalazi revizije i konstantno zaduživanje. Proračun je netransparentan, neke stavke su namjerno napuhane, a na neke stavke poput uređenja komunalne infrastrukture u gradu su na najnižim iznosima u zadnjih nekoliko godina – istaknuo je Restović.

Trakavica oko INA-ine pumpe na rivi i biranje članova kazališnog vijeća po principu članske iskaznice HDZ-a, stavke su na koje se Restović dodatno osvrnuo, povezavši potonju s Freetuladom na kojoj su članovi žirija bili redom HDZ-ovci.

– Šlampavost oko pumpne stanice INA na rivi, sadržaj i rješenje Ministarstva je poznato i u njega neću ulaziti. U Gradskom vijeću HDZ ima većinu i svjestan sam da će izglasati izmjene GUP-a, zaključke kakve god želi. Međutim postavlja se pitanje što se postiže s trakavicom oko INA-e, a tu imamo i famozni kredit od 13 milijuna kuna koji je Grad digao da bi riješio dugovanja na zemljištu TEF-a. Potpuno je jasno da se s tim dizanjem kredita problem TEF-a nije ni izbliza riješio, a očito ostaju neki repovi i dogovori za koje javnost i gradski vijećnici ne znaju. Gradnjom gata Vrulje i novim hotelom na rivi, naša riva više nije šetnica od pumpe do Doca, nego postaje atraktivna svom dužinom. Jasno mi je da gradonačelnik i gradska vlast ne žele maknuti pumpu iz nekih razloga, ali bilo bi dobro da nađu rješenje kako je ukloniti. Ako ste pak bili na Freetuladi, u žiriju za odabir najbolje fritule u gradu bili su članovi HDZ-a, stoga me ne čudi da i u kazališnom vijeću moraju biti članovi stranke. Ali kad se već imenuju svi članovi HDZ-a u bitno tijelo poput kazališnog vijeća, bio bi minimum pristojnosti i u skladu sa zakonom da se imenuju oni koji imaju barem neke veze s kulturom – istaknuo je Restović.

Vani je hladno, a u proračunu Grada Šibenika još hladnije. Tamo su minusi, poručio je Šupe.

– Ispod radara je prošao i dug prema Poreznoj upravi, koji gradonačelniku nije sporan, a trebao bi jer je taj dug rezultat njegovog upravljanja financijama i rastrošnosti. Usporedimo li podatke s početka i kraja mandata, vidimo da su rashodi za poslovanje gradske uprave porasli za 9,2 milijuna kuna, cijelih 63 posto. Rezultat je to politike darivanja izvođača, pa imamo dva komunalna projekta u ovoj godini – radove na plaži Brodarica i Športsko rekreacijski centar Ražine Donje koji su preplaćeni za 2,4 milijuna kuna – riječi su Šupe.

Pobrojao je Šupe i, prema njima, nerazumnu politiku kreditiranja privatnih investitora po kojoj je Grad dao 2 milijuna kuna, dok su na predizborna obećanja poput saniranja nerazvrstanih cesta potrošili 1,5 milijuna kuna više od planiranog. Time su se, nastavlja, doveli u situaciju da ne mogu na vrijeme podmiriti dug prema Poreznoj upravi, zbog čega je Grad Šibenik završio na listi srama.

– Ne izvršavaju se ni obveze prema proračunu Republike Hrvatske, 1,5 milijuna kuna po osnovi prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo, zatim priča s faktoring aranžmanima, zatezne kamate od pola milijuna kuna kao rezultat neplaćanja, a s 330 tisuća kuna financira se privatni festival. I tu pati infrastruktura, prometnice, ceste, vrtići, škole, pati razvojni dio proračuna – veli Šupe.

Stup financijske nediscipline je i laž, od one da se sve obveze plaćaju na vrijeme do ugovora o djelu, o tome da Zeleni grad neće značiti povećanje cijena. Oni koji su pogledali proračun, napominje SDP-ov gradski vijećnik, vidjeli su povećanje održavanja čistoće i javnih površina na 1,3 milijuna kuna.

– Uz loš nalaz revizije, da se u gradu radi šlampavo potvrđuje i činjenica da će se doslovno 50 metara kolnika u Ulici Matije Gupca sanirati po treći puta u nepune dvije godine. Da su nekompetentni potvrdilo je i Ministarstvo financija vraćanjem dokumentacije za podizanje kredita, a da su greške prilikom izrade GUP-a bile nenamjerne potvrdilo je Ministarstvo graditeljstva – zaključio je.

Potpredsjednik šibenskog SDP-a Ivan Rajić ocijenio je proračun za 2018. godinu najnegativnijim i najnetransparentnijim dosad, posebice kada je u pitanju mjesna samouprava.

– Ovakvim proračunom aktualna gradska vlast na posredan način dokida mjesnu samoupravu, ali to me ne čudi. Gotovo niti jedna gradska četvrt niti mjesni odbor s užeg područja grada nije zastupljen u ovogodišnjem proračunu. Tko će odlučivati o raspodjeli sredstava za pojedini mjesni odbor i po kojim kriterijima? – riječi su Rajića koji je press konferenciju zaključio riječima kako ‘jedini projekt kojeg HDZ-ova vlast uspješno radi jest Trokut kojeg čine neodgovornost, nerad i netransparentnost’.

(FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.