Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Broj poduzetnika u Šibensko-kninskoj županiji od 2001. godine do kraja prošle godine porastao je za 134 post i zapošljavaju 11.706 radnika što je 6 posto više nego godinu prije, objavila je Fina. Među 2.228 poduzetnika, mikro poduzetnika je 2.026, malih je 180, 20 je srednjih i samo dva velika. Lani ih je 60 posto poslovalo s dobiti koja je za 25 posto veća nego 2015. godine.

Kako je najveći broj poduzetnika registriran u Šibeniku, njihovi su rezultati najviše utjecali na ukupni rezultat Šibensko-kninske županije. A poduzetnici Šibenika lani su ostvarili neto gubitak od 158 milijuna kuna te su svrstani na 555. mjesto među 556 gradova i općina u Hrvatskoj. Šibenik je jedan od samo dva sjedišta županija u kojima poduzetnici u prošloj godini bilježe gubitak.

U odnosu na 2015. godinu neto plaće kod poduzetnika u Šibensko-kninskoj županiji lani su porasle za 9,5 posto i prosječna je iznosila 4.827 kuna. Zabilježen je i značajan rast ulaganja u novu dugotrajnu imovinu od čak 213 posto.

podi 120617 3

 

Unatoč pozitivnim trendovima poduzetnici Šibensko-kninske županije prošlu su godinu završili sa 128,8 milijuna kuna gubitka pa je županija po neto dobiti poduzetnika tek na 21. mjestu u Hrvatskoj.

U usporedbi s ostale tri dalmatinske županije broj zaposlenih u proteklih 16 godina u Šibensko-kninskoj županiji rastao je najmanje, tek za 10 posto.

Kod poduzetnika Šibenika  zaposleno je 6.969 radnika u Vodicama 1.002, slijede poduzetnici Drniša, Unešića, Knina te Murtera. Najviše zaposlenih po poduzetniku je u općinama Unešić i Biskupija. Najveći neto dobitak iskazali su lani poduzetnici sa sjedištem u općini Biskupija, u iznosu od 35,1 milijun kuna, a najmanji u općini Promina, u iznosu od 1,4 milijuna kuna.

Uz poduzetnike u Šibeniku gubitak su lani ostvarili poduzetnici Drniša te u općinama Ervenik, Kijevo, Kistanje, Pirovac i Tribunj. Na takav rezultat najviše se odrazilo poslovanje mikro poduzetnika Dalmacija riba u stečaju iz Drniša, koji je iskazao neto gubitak u iznosu od 81,2 milijuna kuna. Slijedi veliki poduzetnik TLM Aluminium u stečaju iz Šibenika sa 68,7 milijuna kuna gubitka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.