Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Političku 2017. godinu svakako je obilježio drugi mandat gradonačelnika Željka Burića, što se u Šibeniku dogodilo prvi put otkako je demokratskih izbora u Hrvatskoj. Također, HDZ je u šibenskom Gradskom vijeću na izborima u svibnju osvojio apsolutnu vlast pa može donositi odluke bez straha od koalicijskih partnera koji bi, u pravilu, ili ucjenjivali relativnu većinu ili tražili ustupke za svoju stranku odnosno kadrove. Za HDZ to svakako znači mir, no generalno može značiti i svojevrsni apsolutizam. Novost u šibenskom Gradskom vijeću svakako su vijećnici Mosta koji su u gradskom parlamentu prvi put te vijećnici iz redova Hrasta, također po prvi put.

gradsko vijece glasanje

zeljko buric

Godinu na izmaku pamtit će i SDP koji je na izborima prošao gore no ikad pa u šibenskom Gradskom vijeću ima svega dva mandata, a razloge svakako treba tražiti u nemuštom odabiru kandidata. Saborski zastupnik i predsjednik šibenskog SDP-a Franko Vidović nije poveo njihovu listu, već se kandidirao za župana te je očito unaprijed predao borbu kada je za gradonačelničkog kandidata postavio politički neiskusnog i široj javnosti malo poznatog Josipa Živkovića.

sdp franko vidovic 040617 2

Za kandidate za zamjenike gradonačelnika odredio je, pak, mlađahnu Miu Matić i Antona Dobru koji je u vrijeme kandidature još formalno bio član HDZ-a?! To ne samo da se, očito, nije svidjelo biračima, nego ni članovima stranke koji su počeli i javno iskazivati svoje nezadovoljstvo. Rezultat je bio katastrofalan pa je istu večer, nakon što je vidio rezultate, Vidović najavio da se povlači iz lokalne politike.

Totalni pad za novi početak SDP-a?

HDZ je na županijskoj razini opet pokazao da je neprikosnoven o čemu svjedoči i činjenica da je nikad u ovih dvadesetak godina nisu ‘pustili’ iz svojih ruku. Goranu Pauku suprostavio se, dakle, Franko Vidović, ali je na tom polju bio katastrofalno poražen pa je drugi krug bio tek formalnost.

Nakon totalnog kraha, kormilo šibenskog SDP-a nedavno je preuzeo Tonći Restović, šibenski odvjetnik javnosti poznatiji kao nekadašnji ravnatelj NP Krka i pomoćnik ministra zaštite okoliša. SDP tek treba riješiti županijsko vodstvo nakon što je Ivan Klarin,  načelnik općine Tisno najprije dao ostavku na tu dužnost, a potom u jesen ove godine napustio i dužnost saborskog zastupnika pa Franko Vidović kao povjerenik tek treba organizirati izbore.

tonci restovic2

Kninsku kraljicu utješili metropolom

Godinu je politički zasigurno obilježila i velika promjena u Kninu gdje je Josipu Rimac, do tad neprikosnovenu ‘kninsku kraljicu’ blisku vrhu stranke ‘smijenio’ nezavisni Marko Jelić. Ipak, kad je većina pomislila da Rimac odlazi u ropotarnicu HDZ-ove povijesti s obzirom da je bila jedna od najbližih suradnica bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka, Plenković je prije nekoliko mjeseci smjestio u Vladu, odnosno ministarstvo uprave za državnu tajnicu. To je tim više zanimljivo jer je predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić upravo zbog loših rezultata smjenio pet predsjednika stranačkih organizacija, među kojima i Rimčevu u Kninu te u Pirovcu, Primoštenu, Tribunju i Tisnom.

I dok u Primoštenu, Tisnom i Pirovcu HDZ nije ni imao načelnike, Tribunj je bio svojevrsno iznenađenje jer je HDZ-ovog Damira Pilipca smjenio mladi Marko Grubelić.

vodice 9 godisnji susret gradonacelnika i poduzetnika nelka tomic 231117 4

Nakon vrlo uspješnih 12 godina u Vodicama je ‘abdicirala’ Branka Juričev Martinčev koja je zadržala samo mandat u Hrvatskom saboru, a u Vodicama je pobijedila poznata liječnica Nelka Tomić, a hoće li biti uspješna kao u svojoj ordinaciji pokazat će vrijeme.

Skradin je također, nakon dugogodišnje vladavine nediljka Dujića dobio Antonija Brajkovića, ali to je bilo očekivano jer je Dujić još nekoliko mjeseci prije najavio da napušta gradonačelničku fotelju nakon što je izabran u Sabor. No, odlučio je ostati dok ne završe lokalni izbori, a onda se počelo spekulirati da ipak neće na Markov trg nego da ga zanima funkcija direktora Cesta Šibenik s koje Ante Malenica odlazi u mirovinu.

Ni HDZ-ova iskaznica nije što je bila

Šibenski portal već je pisao kako stranačka iskaznica HDZ-a više ne mora jamčiti ostanak na nekoj od direktorskih, ravnateljskih i ostalih dobro plaćenih funkcija. Jedan od primjera je Miho Mioč, direktor Vodovoda, koji je prvi sletio nakon niza afera. I Siniša Burić, dugogodišnji direktor Zelenila, ostao je bez svoje fotelje pa je ‘pripojen’ Novici Ljubičiću na čelu Gradske čistoće, odnosno Zelenog grada Šibenik. Još je, također, neizvjesna i sudbina Jakova Terzanovića na Podima te se spekulira o tome da će ga zamijeniti Gabi Gega Balun, široj nepoznata poslovna žena koja je navodna akvizicija jedne frakcije HDZ-a čime ostali baš i nisu zadovoljni. Nije odlučeno ni hoće li Edita Grubišić ostati na čelu Ureda državne uprave jer na to mjesto želi stranački joj kolega Branimir Zmijanović.

hdz05062017 (11)

Godina na izmaku definitivno je bila u znaku HDZ-a. Ponovno su dobili najveći grad, Šibenik, kao i Županiju, a i većinu ostalih općina i gradova. Kako praktički nemaju ‘prirodnog neprijatelja’ u vidu najjače opozicijske stranke, na vidjelo polako isplivavaju unutarstranačke borbe među frakcijama. Sve u svemu, vlast je posložena i tu, ako ne bude iznenađenja, ne bi trebalo biti problema. No, očito je da će stranke imati posla kod preslagivanja svojih redova.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.