Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Na tjednoj rang listi 20 romana hrvatskih autora, objavljenoj 1. sječnja, na 14. mjesto zasjeo je Josip Budiša s romanom ‘Konformist’. Tako se Budiša našao u društvu renomiranih domaćih autora poput Pavla Pavličića, Ivana Aralice i Hrvoja Hitreca.

– Čovjek se osjeća ispunjenije kada vidi da se trud i doprinos koji je uložen u konstrukciju i detaljiziranje likova i radnje isplati. To me motivira na nastavak pisanja, jer meni nije do prestiža i slave. Izabrao sam pisanje kao hobi, a moja štiva puna su biografskih i životnih tema. Impresioniran sam što sam na toj listi, poglavito zato što sam počeo pisati u 60-im godinama života – kazao je Budiša.

josip budisa1

‘Konformist’ je roman koji je nastao promišljanjem autora, i to o razdoblju 30-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas.

– Konformisti su osobe koje su uvijek tu, koje se znaju dodvoriti svim vlastima. Ipak, moj lik je intelektualan, on je specifičan, ali ostaje konformist. Zapravo, odlučio sam se pozvati na velikog Konfucija, koji je kazao ‘da se samo najuzvišeniji i najniži karakteri ne mjenjaju’. Analizirao sam tu izreku i odlučio sam pisati o toj velikoj većini koja se mijenja. Ipak, smatram da je nemoguće svidjeti se svima, to je ogroman teret koji svaki konformist nosi – zaključuje autor.

Konformist je četvrti Budišin roman u kojem dominira glavni lik Duško, koji je inteligentna i prilagodljiva osoba koja mnogo toga zna, može i uspijeva, upravo zbog toga što misli unaprijed, piše književni kritičar Velimir Karabuva.

rang lista

Do sada je objavio knjigu zapisa Sve naše krize (2012.) i dva romana Tragom istine (2014.) i Manje više isti ljudi (2016.), u kojima se predstavio kao hrabar i odvažan pisac s prepoznatljivim stilom pisanja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.