Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Nikad ranije, već početkom godine, poslodavci u turizmu počeli su tražiti radnike pa je trenutačno na na šibenskom birou oglašeno stotinjak radnih mjesta za konobare, kuhare i drugo pomoćno osoblje u restoranima i smještajnim kapacitetima.

Te činjenice pokazuju da su poslodavci itekako svjesni da zadnjih nekoliko godina eskalira problem nedostatka radne snage u turizmu i to iz nekoliko razloga. Sve je više investicija u turizam pa je u zadnje tri godine, samo u Šibensko-kninskoj županiji otvoreno pet novih hotela visoke kategorije, a još tri će za nadolazeću sezonu biti spremna u starom dijelu grada. Prvenstveno hotelijeri trebaju dobro obučenu radnu snagu pa se i problem njezinog nedostatka povećava iz godine u godinu. Stoga i ne čudi da su se već počeli pojavljivati oglasi za radnike u turizmu čime se vlasnici očito na vrijeme pokušavaju osigurati. Među većima, trenutačno Vile Matilde u Vodicama već sad traže 39 radnika različitih profila. Rogoznička Kruščica traži 21-nog, a Dogus grupa u Šibeniku njih 14.

pumpa hotel2

Da su mladi ljudi ipak nezainteresirani za obrazovanje za turistička zanimanja možda leži u činjenici da je to, u pravilu, rad na određeno vrijeme od kojeg je, pak, teško preživjeti cijelu godinu, a ograničava i planove za stambeno zbrinjavanje ili rješavanje nekih drugih problema za koje treba kredit što kao sezonci ne mogu dobiti. Također, prosječna plaća u turizmu je 4.200 kuna i za prosječnom plaćom u gospodarstvu zaostaje 17 posto što zasigurno nije motivirajuće za radnike.

Prošle, vrlo dobre turističke sezone diljem Jadrana u špici je nedostajalo oko devet tisuća radnika pa ne čudi da se i šibenski poslodavci već pokušavaju osigurati. Za očekivati je vrlo brzo i masovna zapošljavanja u najvećim subjektima kao što su Solaris ili Olympia koji ipak svoje najstručnije i najiskusnije radnike zapošljavaju cijelu godinu.

Facebook
Facebook

Hrvatska gospodarska komora upozorila je još lani da je za daljnji razvoj turizma i hrvatskoga gospodarstva potrebno liberalizirati sustav za zapošljavanje stranaca koji će biti prilagođen potrebama tržišta umjesto dosadašnjeg sustava u kojem se jednom godišnje procjenjuju potrebe za stranom radnom snagom. No, istakli su i da samo povećanje kvota neće biti rješenje problema radne snage u turizmu jer se, prema aktualnoj Odluci za djelatnost turizma i ugostiteljstva, na najdeficitarnijim radnim mjestima kao što su konobar, kuhar i spremačica, unatoč povećanju kvota, ipak neće moći zapošljavati strani državljani.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.