Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Prognostičari ovih dana iz sata u sat prate modele koji već danima daju naslutiti prodor velike količine hladnog zraka u naše krajeve sve do mora. Sinoćnji izlazi tih modela bili su još dramatičniji od ranijih, odnosno hladnoća koja nam dolazi još je intenzivnija i potrajat će dulje od ranijih prognoza. I uz more bi se od ponedjeljka moglo graditi snjegoviće koji će trajati danima na debelim minusima. Prognostičari su odlučili da ciklonu koja nailazi nazovu David i podsjete nas da se pomirimo sa svim susjedima jer ćemo, poledi li, jedni drugima ovih dana možda trebati.

Golubić jučer
Golubić jučer

Na šibenskom je području jutros oblačno sa slabom kišom i jakom burom. Temperatura zraka u 6  satu iznosila je u Šibeniku 4°C. U Rogoznici, Pirovcu, Skradinu i Drnišu bilo je 5°C, u Vodicama 4, u Primoštanu, Kninu i na Žirju 3°C.

Danas će biti mjestimičnih oborina diljem zemlje. Snježni pokrivač će se povećati i za 15 centimetara u dijelovima Slavonije i središnjoj Hrvatskoj, za 20 do 30 centimetara u gorskoj Hrvatskoj, a u planinama i više. Jaki pljuskovi se očekuju diljem obale. Bura u jačanju duž cijele obale, podno Velebita te krajem dana podno Biokova olujni i orkanski udari.

Sutra se očekuje novi snijeg u gorskoj Hrvatskoj i u prvom dijelu dana u Slavoniji gdje bi oborine trebale prestati u popodnevnim satima. Na Jadranu mjestimice kiša. U Zagori kiša, a u višim predjelima novi snijeg. Također prestanak oborina na obali tijekom poslijepodneva. Sutra će nam se približiti središte ciklone pa će se na našem području voditi bitka vjetrova. Bura će na jugu i istoku županije okretati na levanat i jugo, a sredinom dana izgledno je da će jugo i levanat ojačati i prevladati na cijelom području, dok se prema večeri ponovno očekuje okretanje vjetra na buru i levanat. S krajem dana se očekuje smirivanje vjetrova.

Petak donosi nove oborine, snijeg u unutrašnjosti i kišu na obali. Temperatura u porastu za 2 do 4°C nego prijašnjih dana, a u noći na subotu novi blagi pad temperature.

Cijelu situaciju dodatno je zakompliciralo uvođenjem ciklone nad jug Italije i južni Jadran i to na samom startu hladnog prodora, dakle tijekom nedjelje. Time bi uz hladan zrak bile prisutne i oborine koje bi na većem dijelu obale pa i u Dalmaciji zbog niskih temperatura zraka i jake bure u drugom dijelu nedjelje te u noći na ponedjeljak mogle biti u obliku snijega. U tablici su dugoročni izgledi vremena za Šibenik i Knin.

zima si kn

Prognoza za sljedeće dane je još daleko, no ako je suditi po sadašnjem trendu modela nove oborine, snijeg diljem unutrašnjosti, sa subote na nedjelju drastičan pad temperatura, nedjelja nove oborine, a krajem dana u noći na ponedjeljak snijeg u cijeloj zemlji pa i na obali do 10 centimetara. Prestanak oborina tek s ponedjeljkom kada se temperature u unutrašnjosti očekuju i do -15°C. Utorak bez oborina s novim padom temperatura, u gorskoj Hrvatskoj i do -18°C, na planinama ispod -20°C, u ostatku unutrašnjosti i Zagori ispod -10°C, a na obali i do -7°C. U srijedu moguć novi snijeg pa i na obali.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.