Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

U Hrvatskoj na godinu od raka oboli oko 22 tisuće ljudi, a umre ih oko 14 tisuća. Zbog takvih poražavajućih brojki, Hrvatska je na samom europskom dnu kada je riječ o borbi protiv ove zloćudne bolesti. S njom se odnedavno bori i splitski gradonačelnik.

– Ja sam brucoš u ovim iskustvima. Tek sam uletio u ovu borbu. Ova konferencija se zove Fight&Win (bori se i pobijedi) i došao sam čuti kako pobijediti – rekao je gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara.

Onkolozi poručuju da se samo zajedničkom borbom možemo suprotstaviti crnim statistikama.

– Uvjeren da možemo pobijediti pomoću rane detekcije, znanja, ljubavi, novca, linearnih akceleratora i novih lijekova – rekao je Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva.

Sudeći po svjetskim studijama i istraživanjima, borba će biti duga i vrlo teška. Hrvatska se nalazi među pet zemalja s najlošijim petogodišnjim preživljavanjem, javlja Nova TV.

– Zbog toga ćemo od naše Vlade i našeg Ministarstva zdravstva, ali i od Europske unije, tražiti sredstva – kazala je Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu.

Dodaje kako Hrvatska za liječenje po bolesniku izdvaja tri puta manje nego zapadna Europa. Zbog toga se hitno mora donijeti Nacionalni plan za borbu protiv raka na koji se čeka već 10 godina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.