Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Zimski uvjeti na cestama otežavaju vožnju, zbog čega policija preporuča vozačima dodatni oprez, s obzirom da se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća. Iz Policijske uprave šibensko-kninske stoga još jednom upozoravaju vozače da se pridržavaju pravila i poštivaju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ili im u protivnom prijete kazne.

Vozite s kratkim svjetlima

Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju zimskog računanja vremena, dok na motociklima i mopedima kratka svjetla moraju biti upaljena tijekom cijele godine. Svi vozači koji krše to pravilo bit će kažnjeni kaznom od 300 kuna.

Zimski uvjeti na cestama

Snijeg ili poledica na kolniku znak su da su na cesti zimski uvjeti.

– Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu – podsjećaju iz PU šibensko-kninske.

Kako je od 15. studenog do 15. travnja obavezna uporaba zimske opreme, i odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje na cestama. Svaka pravna ili fizička osoba obrtnik, koja dozvoli da se u prometu koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, riskiraju novčanu kaznu od 5 do 15 tisuća kuna. S druge strane, kaznom u iznosu od 1.500 do 5 tisuća kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne samouprave, dok će 700 kuna kazne dobiti vozač koji upravlja tim vozilom.

Zimska oprema

‘Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance ili zimski pneumatici (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima. Pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila.

Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd) i marki/tipu’, piše u Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti.

Bez zimske opreme isključenje i novčana kazna

Ako prometna policija zatekne vozilo na cesti na kojoj je zabranjena vožnja za tu vrstu vozila, ili vozač vozi bez zimske opreme, bit će mu naređeno isključenje iz prometa ili nastavak vožnje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno morat će upotrijebiti zimsku opremu.

U slučaju da vozač ne postupi po naredbi, vozilo će biti isključeno iz prometa. Vozač je dužen isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste, a najkasnije u roku od 12 sati dužen je ukloniti isključeno vozilo s ugibališta. Policajac koji je isključio vozilo iz prometa, vozaču će privremeno oduzeti registracije.

Pravna ili fizička osoba obrtnik, koja naredi da u prometu sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa, bit će kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 10 do 30 tisuća kuna, dok će odgovorna osoba u pravnoj osobi dobiti kaznu između 1.500 i 5 tisuća kuna.

Kaznom u iznosu od 3 do 7 tisuća kuna kaznit će se vozač koji pokuša voziti unatoč isključenju iz prometa, a bit će mu određena i tri negativna prekršajna boda uz zabranu vožnje na rok od jednog mjeseca do dvije godine.

Savjeti vozačima i drugim sudionicima u prometu

Na put uvijek krećite odmorni, izbjegavajte polazak na duže putovanje neposredno nakon završetka radnog vremena.

Na auto-karti se upoznajte s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima.
Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a ako su najavljene veće snježne oborine ili druge vremenske nepogode, odgodite putovanje ili odaberite druga prijevozna sredstva.

Za odlazak na posao i druge obaveze u gradu, za vrijeme većih snježnih padavina, koristite vozila javnog gradskog prijevoza.

Bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu uvijek držite u vozilu.

Prije polaska na put obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima, provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala, gume i opremu vozila, promijenite istrošene metlice brisača.

Prilikom polaska na duži put, gorivom potpuno napunite rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopunite rezervoar te izbjegavajte vožnje na rezervi.

Prilikom opremanja vozila zimskim pneumaticima (oznaka M + S), naglašavamo zakonsku obavezu korištenja takvih pneumatika na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimski pneumatici samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan.

Koristite pneumatike koje propisuje, odnosno preporuča, proizvođač vozila.

Vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama pneumatika. Predlažemo da i prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo.

Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.
Poštujte ograničenje brzine

Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.

Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja.

Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave ‘ledene zasjede’, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.

Ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi otklonili nove opasnosti, te žurno obavijestite policiju

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.