Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Hoće li se preko leđa pacijenata prelamati ‘sukob’ Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i liječnika opće medicine? Pitanje je to koje posljednjih dana kopka javnost budući da HZZO ne želi više plaćati program ‘Pet zvjezdica’. Naime, zvuči nevjerojatno, ali baš preko tog programa liječnicima opće prakse posebno se plaćalo vađenje krvi, naručivanje preko telefona, rad u programu e-zdravstvo, organiziranje savjetovališta te osigurano vrijeme za telefonske konzultacije. Upravo zbog najave ukidanja programa neki liječnici idu toliko daleko da su najavili kako se više neće javljati na telefone…

U šibenskom HZZO-u objasnili su nam kako u ovo vrijeme rade ugovore na razini primarne zdravstvene zaštite u koju spadaju opća-obiteljska i dentalna medicina te pedijatrija i ginekologija. Zavod je, dakle, nakon prikupljenih podataka, na temelju njihove analize odlučio preispitati potrebnost programa ‘Pet zvjezdica’.

– Sve je to još uvijek na javnoj raspravi. Kada Upravno vijeće Zavoda donese odluku koja je obvezujuća, mi ćemo moći službeno o tome pričati. Čitava javnost će pravovremeno biti obaviještena – kazala nam je voditeljica šibenskog HZZO-a Anita Škugor Kodžoman.

Sporne ‘zvjezdice’ su, neslužbeno doznajemo, cirka za prosječan tim oko 6,500 tisuća kuna godišnje, no u Zavodu su shvatili kako se liječniicma dodatno daje novac za nešto što je u današnje vrijeme normalno – kao što je javljanje na telefon ili rad u e-sustavu.

Više nego pristojna plaća

Nedavno je javnost iznenadio podatak jedne liječnice obiteljske medicine na suđenju Zdravku Mamiću koja je rekla kako godišnje bruto zaradi oko 450 tisuća kuna. Kada bi se to preračunalo u neto u Zagrebu bi to bilo oko 250 tisuća godišnje što je sasvim pristojna plaća od 20 tisuća kuna mjesečno.

Neki od 29 liječnika obiteljske medicine u Šibeniku su, tvrde nam naši sugovornici, u tim ciframa ako su privatnici budući da nakon četiri godine rada, kada im se plati specijalizacija, imaju pravu uzeti ambulantu u privatni zakupu.

– Koliko čujem, neki doktori opće medicine po gradu su u plaćama od 15 do 20 tisuća kuna za prosječno 1.700 pacijenata. No, privatnici u Vodicama su, primjerice, ljeti u lovi jer dobivaju keš od stranih osiguravajućih društava. Kada Nijemac dođe kod nas na hitnu, onda se bolnica naplaćuje od osiguranja, ali oni se naplaćuju direktno i zarade dobar novac – priča nam mladi liječnik specijalist koji je svjestan da neki njegovi kolege iz opće medicine zarađuju debelo više od njega. Iako on radi i u noćnim smjenama, a dežurstva mu traju i do 24 sata, uz pripravnosti…

Doktorima je kao i svim privatnicima?

Zakon je, kaže mladi liječnik, takav, a Hrvatska je poznata kao zemlja nepravde. Pogledom na Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju vidi se da ‘primarci’, odnosno liječnici primarne zdravstvene zaštite, dobivaju godišnja sredstva od glavarine i hladnog pogona, radili – ne radili. Za svaku dobnu skupinu je propisana cijena sredstava koji dobivaju, a liječnici moraju imati najmanje upisanih 1425 pacijenata.

Neki od doktora opće medicine s kojima smo razgovarali kažu da ljudi, ali i poneki liječnici, krivo razume glavarinu koja se percipira kao plaća. Četristotinjak tisuća kuna u tom slučaju, vele, nije plaća jer se iz tog bruto iznosa moraju platiti lijekovi, plaća medicinskoj sestri, voda, struja, najam… Kao i svi obični privatnici. Slično nam je kazala i doktorica Indira Fistanić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine za Šibensko-kninsku županiju.

– U tih pet zvjezdica, dosta toga je bilo uključeno kao javljanje na telefon, peer grupe, to jest međusobna komunikacija s kolegama s kojima sam izmjenjivala iskustva. Radim u Unešiću, a dostupna sam pacijentima i e-mailom i telefonom, mobitelom, i za to smo dobivali određeni novac, otprilike 200 kuna mjesečno bruto u mom slučaju – govori nam doktorica Fistanić.

Nekima su pacijenti na prvom mjestu

Ona radi u Unešiću, a pokriva i još 16 okolnih sela. Tvrdi kako nema namjeru prestati se javljati na telefon ili vaditi krv, iako im u Zavodu to više ne namjeravaju dodatno plaćati.

– Pacijenti su mi uvijek na prvom mjestu i neće osjetiti moguću odluku Zavoda, odnosno ukidanje ‘Pet zvjezdica’. To mogu reći za sebe, ali ne i za ostalih šezdesetak doktora opće medicine u žpaniji – istaknula je dr. Fistanić.

Zanimljivo je da nam nitko od liječnika opće medicine – privatnika nije precizno odgovorio imaju li višu plaću od specijalista u bolnicama. Ali, svi su složili da je početna plaća liječnika specijalista izuzetno mala – tek nešto viša od osam tisuća kuna.

(FOTO: Ilustracija/Arhiva)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.