Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Regionalnu konferenciju Šibensko-kninske županije u Gradskoj vijećnici u Šibeniku organizirao je u petak Poslovni dnevnik s ciljem razmjene ideja, prenošenja dobrih praksi te produbljivanja kontakata i uspostava mogućih novih suradnji. Svrha regionalne konferencije jest poticati poduzetništvo, proizvodnju i zapošljavanje povlačenjem financijskih sredstava iz fondova Europske unije te ulaganje u poslovanje.

Sudionike konfrencije pozdravio je šibensko-kninski župan Goran Pauk koji od ovog skupa očekuje još bolju pripremu s ciljem ravnomjernijeg regionalnog razvoja.

– Za to su nam vrlo bitni fondovi Europske unije, novci koji su tu oko nas i koje treba pokupiti te pretočiti u sve ono što nam je potrebno. Sve to htjeli bismo postići i kroz postupak funkcionalne i fiskalne decentralizacije na kojoj zadnjih godina aktivno radimo s bivšim vladama, a pogotovo s aktualnom vladom premijera Andreja Plenkovića, kazao je Pauk.

komadina-pauk2

Nikada nije precizno zbrojen sav novac koji je Šibensko-kninska do sada povukla iz europskih fondova, ali riječ je više od 100 milijuna eura iz predpristupnih i pristupnih fondova.

– To je ogromna masa novca koja je ušla u ovu županiju i dovoljno nas osvješćuje o tome koliko je bitan taj novac. Kad to pretočite u infrastrukturu i sve što nam je bitno to je novac koji bi nam inače nedostajao u proračunu. Danas ćemo razgovarati i o tomu što treba učiniti da povlačenje novca bude još efikasnije. U ovoj godini počinju pregovori o novoj financijskoj omotnici i želimo ispraviti pogreške od ranije koje su se događale iz razloga što nije bilo komunikacije s lokalnom upravom. Rezultat su poprilično zahtjevni operativni programi u odnosu na situaciju s terena. Smatram da će se to u odnosu županija i Vlade ispraviti te da ćemo u sljedećem razdoblju biti uključeni i u pregovarački proces i da će nam biti kanalizirana sredstva na način kako je učinjeno u nekim drugim europskim zemljama, odnosno prema našim prioritetima, kaže Pauk.

spomenka djuric

Za Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije regionalne konferencije su iznimno važne jer uz europske fondove izravno se veže ravnomjerni razvoj.

– Trenutno smo na dosta dobrom putu i stižemo zaostatke kojih je bilo dosta. Na ugovorenosti smo od oko 41 posto od ukupne alokacije koju Hrvatska u ovom trenutku koristi. U odnosu na stanje koje smo zatekli 2016. godine rast je dosta velik, ostvarili smo oko 136 posto. Zaostataka imamo još i moramo pojačati tempo. Sredina je financijske perspektive i krajnji je trenutak za ugovaranje kako bi sve to mogli provesti u zadanom roku, kazala je Spomenka Đurić, državna tajnica.

Za želje županija da same upravljaju rasporedom sredstava iz europskih fondova u vlastite prioritete, Đurić je rekla kako je riječ o sustavu koji ne bi bilo dobro mijenjati u sredini financijske perspektive jer bi to direktno utjecalo na dinamiku ugovaranja koja je sada prioritet. U budućnost očekuje veću uključenost lokalne i regionalne razine u planiranju projekata koja će automatski rezultirati usmjeravanjem novca u lokalne prioritete.

spomenka djuric2

skup

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.