Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Čak 27.400 kuna, odnosno račun za ‘potrošenih’ 2160 kubika vode u mjesec dana platili su šibenskom Vodovodu supružnici Nataša i Leon Groenveld koji imaju kuću u Prvić Luci, a žive u dalekom Johannesburgu. Problem je, međutim, što oni tu količinu vodu nisu potrošili, već je iscurila iz cijevi. Djelatnici Vodovoda utvrdili su naposljetku da je voda istekla iz cijevi u vlasništvu supružnika Groenveld te su oni, nakon razmirica, račun podmirili. S grčem u želucu…

Priča ide ovako. A preko e-maila su nam je ispisali supružnici iz Južnoafričke republike.

– Imamo kuću u Prvić Luci koja se koristi tri mjeseca u godini. U srpnju 2017. godine radnik Vodovoda nas je obavijestio da je naše brojio izmjerilo ogromnu potrošnju vode i da očito negdje nešto curi. Nigdje ništa nije bilo vidljivo – objasnili su nam.

vodovod prvic jar (2)

Voda je bila zatvorena kada su supružnici otišli u JAR, ali je bila otvorena u svibnju te godine za manje radove u kući.

– Detaljnim prekopavanjima nista nije nađeno, ali su cijevi promijenjene. Angažirali smo radnike i problem je bio riješen. Brojilo je počelo očitavati normalnu potrošnju. Vodovod poslao nikoga da asistira s utvrđivanjem problema, usprkos mojim brojnim telefonskim pozivima. Iako, kad smo ponudili platiti izvan radnog vremena, jedan njihov zaposlenik je došao s njihovim instrumentom kako bi pronašao gdje curi, ali bez uspjeha – pojasnila je ogorčena čitateljica te dodala da im je tada stigao račun na 27 tisuća kuna.

vodovod prvic jar (6)

Poslala je dvije žalbe po protokulu prema Vodovodu s objašnjenjem da brojilo nije očitavano mjesec prije i da je došlo do prekasnog otkrića problema.

– Obje žalbe su odbijene, tvrdeći da je brojilo očitavano svaki mjesec, što je laž. Unatoč svemu, mi smo nastavljali svaki mjesec plaćati normalnu potrošnju. Početkom travnja Vodovod je skinuo brojilo i u kući nema vode. Pravni savjet koji sam dobila je da je to nezakonito, dokle se god plaća redovna potrošnja. Mi jesmo u  rijetkoj mogućnosti platiti ovaj dug i platiti ćemo, ali ovakvo poslovanje gradske firme je nezakonito – tvrde Groenveldi te se pitaja kako bi to platila neka osoba slabijeg materijalnog statusa, primjerice, umirovljenik.

vodovod prvic jar (5)

U Vodovodu, pak, ističu kako je voda isticala na privatnoj instalaciji surpužnika te da je situacija u tom slučaju jasna. Potrošači moraju platiti za vodu kao da su je potrošili.

– Sve iza brojila je odgovornost potrošača, a do brojila odgovornost Vodovoda. Spomenuti supružnici su pisali službi naplate, ali njihova žalba je odbijena. Potom se sastalo Povjerenstvo za reklamacije potrošača, koje je isto odbilo žalbu – kazala nam je glasnogovrnica Vodovoda Anita Vlaić.

vodovod prvic jar (10)

Činjenica je, dodaje, da je supružnicima isključena voda, ali će im ubrzo biti uključena jer su prije nekoliko dana platili iznos koji su dugovali.

vodovod prvic jar (4)

Foto: privatni album/čitatelj

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.