Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Ukupno 56,4 milijuna kuna vrijedne ugovore za projekte ‘Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000’, ‘Hrvatski centar koralja Zlarin’ te drugu fazu projekta ‘Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku’, potpisala je danas ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Drnišu s drniškim gradonačelnikom Josipom Begonjom, šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem, šibensko-kninskim županom Goranom Paukom, ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricem te s Anitom Babačić Ajduk, ravnateljicom Javne ustanove ‘Priroda’ Šibensko-kninske županije.

Tri velika projekta ostvarila su bespovratna sredstva iz europskih fondova u vrijednosti od 40,3 milijuna kuna.

Kako je Šibenski portal već pisao, na temelju projektne aplikacije koju je izradila šibenska kreativna agencija Kocka, Gradu Drnišu je odobreno iz EU fondova 4.765.774 kuna bespovratnih sredstava za financiranje projekta ‘Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000’. Riječ je o maksimalnom iznosu, odnosno 85 posto sredstava iz EU fondova za projekt ukupne vrijednosti 5.606.793 kuna, a preostalih 15 posto bit će osigurano u proračunu Drniša.

Begonja je na svečanosti istaknuo kako je Gradu Drnišu u posljednje četiri godine iz EU fondova prijavljeno i odobreno ukupno 11 projekata, od čega čak devet projekata u posljednjih godinu i pol dana.

– Projekti su ukupne vrijednosti blizu 30 milijuna kuna, a dva projekta su nam u postupku obrade vrijednosti 11 do 12 milijuna kuna. Da nije fondova EU, mislim da bi teško mogli ove projekte realizirati i zato mislimo da financiranje iz strukturnih i kohezijskih fondova nema alternative – poručio je drniški gradonačelnik.

ugovor

Ministrica Žalac, zajedno s ravnateljem Petricom, potpisala je s Anitom Babačić Ajduk ugovor o financiranju druge faze projekta ‘Turistička valorizacija kanala sv. Ante’ vrijedne oko 26 milijuna kuna, od čega Županija sufinancira 23 posto iznosa. Riječ je o dugoočekivanom nastavku projekta započetog uređenjem šetnice 2012. godine. Prostor nekadašnje vojarne Minerska postat će iznimno atraktivan za posjetitelje, a istovremeno će educirati o zaštićenim staništima i vrstama iz ekološke mreže Natura 2000 i promovirati važnost očuvanja bioraznolikosti. Suvremeni posjetiteljski centar, poučna staza za slijepe i slabovidne i čitav niz atraktivnih i edukativnih sadržaja, postat će i prihvatni centar za posjetitelje tvrđave sv. Nikole, čija je obnova, pod budnim okom UNESCO-a, u tijeku.

Župan Pauk dodao je kako su ta tri projekta dokaz da očuvanje prirodne baštine nije trošak, već su takvi projekti temelj održivog razvoja i generator novih radnih mjesta.

– Ukupno 45 posto teritorija naše županije je pod Natura ekološkom mrežom i nadam se da će ovakvi projekti usmjeriti i promijeniti mišljenje svih nas – istaknula je ravnateljica JU ‘Priroda’ Anita Babačić Ajduk.

ju priroda

Hrvatski centar Koralja na Zlarinu projekt je Grada Šibenika, vrijedan oko 24 milijuna kuna. Obuhvaća uređenje posjetiteljskog, edukativnog i istraživačkog centra, nabavu električnih ili hibridnih vozila i brojne edukativne sadržaje.

‘Ne znam kad je u jedan otok uloženo 17 milijuna kuna’, kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić prilikom potpisivanja ugovora za Hrvatski centar koralja Zlarin.

buric zalac

– Projekt poput ovoga ne predstavlja samo novi sadržaj za posjetitelje i goste, već i stvaranje novih radnih mjesta i uređenje centra i vizure mjesta, a na tome se ne staje po pitanju ulaganja u otoke. Cilj nam je da sve generacije stanovnika s naših otoka žive, školuju se i rade u adekvatnim uvjetima, stoga ćemo nastaviti s projektnim aktivnostima u tom smjeru. Pri tome ćemo se posebice oslanjati na dobre rezultate i iskustva u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, zbog kojih se naš grad neprestano mijenja na bolje – riječi su Burića.

Sva tri projekta provode se na zaštićenim područjima Šibensko-kninske županije kojima upravlja županijska JU ‘Priroda’, a bespovratna sredstva dodijeljena su unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’

33312459_10215062159481265_9197306009184370688_n

Ministrica Žalac nakon potpisivanja ugovora izjavila je kako su za zaštitu prirodne baštine zaprimili ukupno 52 projekta čije su vrijednosti premašile prvotni limit, zbog čega ga je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU podiglo na 400 milijuna kuna.

– Uzimajući u obzir velik broj zaprimljenih projektnih prijedloga, odabir je još uvijek u tijeku. U prva četiri ugovora potpisali smo 112,7 milijuna kuna, a s današnjim potpisivanjem 169 milijuna kuna. Zahvaljujući onome što pripremaju županije, gradovi i općine, imamo tri puta više prijedloga nešto što imamo dostupnih sredstava. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno se provode projekti vrijedni preko 782 milijuna kuna i idemo zajednički u jačanje kapaciteta na svim razinama – zaključila je Žalac najavivši izmjene operativnog programa koji će omogućiti povlačenje još više sredstava iz fondova Europske unije.

Kocka iz Šibenika i dalje povlači europske milijune: Drniškom projektu osigurali maksimalnu potporu

(Naslovna FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.