Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Trgovački je sud prihvatio prijedlog stečajnog upravitelja Rivijere Ivice Matasa da poduzeće od svog većinskog vlasnika i direktora Ive Deana i njegove supruge Luiđe Dean, nekad predsjednice Skupštine Rivijere zatraži povrat od oko 8,8 milijuna kuna koje su protupravno priskrbili sebi i drugim manjim dioničarima. Naime, stečajni je upravitelj pribavio i dostavio sudu optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku od 8. svibnja ove godine koja je podignuta protiv Ive Deana i Luiđe Dean, predsjednice Skupštine zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Optužnica ih tereti da su, od početka srpnja 2009. do kraja 2010. godine, zajednički i dogovorno, a s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge, kao jedini nazočni dioničari na sjednici glavne Skupštine u srpnju 2009. promijenili odluku o otkupu vlastitih dionica Rivijere koju je potpisala Luiđa Dean, a kojom su ukinuli rezerve za otkup vlastitih dionica za iznos od 8,8 milijuna kuna i tako prenijeli zadržanu dobit. Temeljem te odluke iskazali su obveze za isplatu dividende dioničarima koja je, tijekom 2009. i 2010., isplaćena u iznosu od oko 8,4 milijuna kuna od čega Ivi Deanu 7,4 milijuna kuna, TD Novicomu Vodice nešto manje od milijun kuna, ostalim manjim dioničarima 22,5 tisuće kuna. Time su Rivijeru oštetili za iznos od 8,8 milijuna kuna.

Inače, stečaj nad Rivijerom pokrenut je lani na zahtjev FINA-e zbog blokade računa od 446 dana. Trgovački je sud tada utvrdio da Rivijera u vlasništvu ima imovinu i to nekretnine, dionice te pokretnine čijom bi se prodajom mogli namiriti troškovi stečajnog postupka i vjerovnici s obzirom da je poduzeće nesposobno za plaćanje i ne može ispunjavati svoje obveze. Još 2016. godine upravo Deana i njegovu suprugu šibenska policija, ŽDO i Odjel za otkrivanje porezno-kaznenih djela pri Ministarstvu financija osumnjičili su za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza. Ukupna šteta koju su počinili iznosi preko 70 milijuna kuna, od čega je oko 23 milijuna kuna na štetu državnog proračuna, a sve ostalo na štetu Rivijere i hotela Imperijal iz Vodica. Utvrđeno je da su raznim malverzacijama iz hotela Imperijal izvukli više od 38 milijuna kuna, prodajući dionice hotela po cijeni višoj od tržišne, a pri tom nisu uplatili porez čime su oštetili državni proračun za oko 22 milijuna.

Podsjetimo, u sudskom registru Trgovačkog suda vidljivo je i da je Glavna skupština Rivijere još 2008. godine podijelila poduzeće tako što su osnovane četiri nove tvrtke – Hotel Imperial Vodice, Auto kamp Imperial Vodice, Hotel Miran Pirovac i Hotel Jadran Šibenik čime je i temeljni kapital koji je u to vrijeme iznosio 91,5 milijun kuna smanjen na svega 2,8 milijuna kuna.

Pokušavajući spasiti što se spasiti eventualno dade Dean je preko Hotel Miran, kao stečajni vjerovnik, podnio Trgovačkom sudu u Zadru prijedlog za hitnu odgodu prodaje hotela Krka koju je krajem travnja ove godine odredio Trgovački sud. No, taj zahtjev sutkinja Ana Markač nije prihvatila, a hotel Krka nad kojim razlučno pravo ima poduzeće Mobilia, prodaje se na javnoj dražbi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.