Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Na današnji dan prije 96 godina, 1922. godine, otvoreno je najpoznatije šibensko kupalište Jadrija. Generacije Šibenčana tamo su naučile plivati, igrali briškulu, trešetu, balote i košarku, a nerijetko su se tamo i zaljubljivali.

Dakle, kupalište Jadrija nezaobilazno je u priči o šibenskim plažama. Osnovano je 1921. godine na otočiću Sv. Andrije, a akciju za izgradnju gradskog kupališta pokrenuo je zaslužni Šibenčanin i prijatelj prirode Šime Grubišić – Rovilo, dok je gustu borovu šumu zasadio još jedan Šibenčanin Ante Frua, poznat po svom ustrajnom i dugotrajnom radu na pošumljavanju šibenske okolice.

38500782_479582849180893_7088648354439102464_n

38494083_2184365011807865_3744853509472780288_n

Do Jadrije je danas relativno lako doći, Jadranskom magistralom preko Šibenskog mosta koji je sagrađen 1966. godine, a prije toga i pinicom. No, Jadrija je imala i svoje brodove kojima se putovalo od Šibenika do Jadrije, a riječ je o tri manja broda, Abbi, Tijatu i Zmjanu, te velikoj Jadriji.

– Činjenica je da su ta četiri broda svako malo polazila iz Šibenika i redovito bili nakrcani do zadnjeg mjesta, pa i više nego što su smjeli primiti. Uvijek je bilo i onih koji bi izbjegavali platiti kartu pa bi pred uplovljavanje u Jadriju skakali s broda i plivali na obalu. Naime, na mulu je bio ulaz s ogradom na kojem se pokazivalo brodsku kartu i ulazilo u kupalište – prepričao nam je jedan od starih Jadrijaša još uvijek fatalno zaljubljen u svoju Jadriju.

jadrija brod

Ona je nekoć bila obavezni đir, odnosno šibenska ljetna špica poput Poljane zimi. Jednostavno, tko god je držao do svog društvenog ugleda, morao je prošetati ispred kabina.

A upravo te kabine su nešto što daje poseban štih i povijesnu vrijednost Jadriji budući da je to kupalište jedno od rijetkih na Jadranskoj obali koje ima sačuvan izvoran izgled kupališta iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Istinabog, kabine su sada u derutnom stanju, oronule, bez sanitarnog čvora i struje, ali i to im daje poseban čar i nerijetko se i domaći i turisti slikavaju upravo pored tih šarenih vrata.

jadrija

Restoran Jadrija još je jedan od simbola tog šibenskog kupališta. Jeftin gemišt, dobro društvo i jeftina hrana bili su mamac za mnoge Šibenčane koji su u debeloj hladovini i zavjetrini igrali po tko zna koju partiju briškule ili trešete.

Ipak, postoji projekt za obnovu kojim je planirano rušenje i ponovna izgradnja novih kabina i svlačionica. Radi se o idejnom projektu arhitekta Zorana Popovića koji je predvidio i izgradnju starih kabina koje su srušene nakon Drugog svjetskog rata.

Kolika je opojna moć Jadrije i danas, 96 godina od osnutka, svjedoči i činjenica da je to još uvijek jedno od najpopularnijih šibenskih kupališta.

jadrija polumaraton

jadrija 85 godina

(Naslovna fotografija: Jadrija u slikama)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.