Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Početak nove školske godine znači povećan oprez u prometu, kako za vozače, tako i za djecu, zbog čega je Hrvatski autoklub napisao upute kako se pravilno ponašati, i upozorio roditelje na iznimno važna pravila.

– Počinje nova školska godina, što znači povećani broj djece, školaraca u prometu. Vozači kao najodgovorniji sudionici u prometu, osobito oprezno morat će voziti u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola. Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 kilometara na sat. Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta – upozoravaju iz HAK-a.

Za djecu također vrijede posebna upozorenja. Tako HAK navodi da djeca nikad ne smiju pretrčavati cestu, ne smiju ometati kretanje vozila, moraju hodati pažljivo, nikad ne izlaziti na cestu između parkiranih automobila, hodati nogostupom ili pješačkom stazom, cestu prelaziti samo po zebri i to na znak zelenog svjetla ili na znak policajca, te uvijek pogledati lijevo pa desno, i prelaziti cestu samo ako u blizini nema vozila.

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje.

– Kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u odgovarajućoj autosjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm. Kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Ne zaboravite da pojas spašava život, a osobito dječji – piše u priopćenju HAK-a.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.