Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Završena je ovogodišnja kampanja arheoloških istraživanja na lokalitetu Dedića punta u Bilicama. Istraživanja su trajala nešto više od dva tjedna, a provodili su ih arheolozi i studenti s Odsjeka za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Nastavak je to istraživanja iz prethodne dvije godine unutar projekta Ministarstva kulture ‘Bilice – ranokršćanska crkva’. Riječ je o revizijskim istraživanjima ranokršćanske trikonhalne crkve na položaju Dedića punta, u blizini južne obale Prokljanskog jezera. Crkva je dio širega kulturnog krajolika, u kojemu posebno mjesto ima i rimska vila smještena u neposrednoj blizini.

Kako je riječ o revizijskim istraživanjima, osnovni cilj je potpuno sagledavanje ranije istraživanog kompleksa, njegova zaštita, konzervacija i prezentacija.

Bilice 2018. - arheološka ekipa i radnici na lokalitetu

Crkva u Bilicama pripada zanimljivom tipu jednobrodne građevine s trikonhalnim istočnim završetkom. Svetište je bilo ograničeno na središnju, glavnu apsidu i četvrtasti prostor ispred nje. Dvije bočne apside imale su posebnu namjenu i govore o proširenju jednostavne koncepcije crkvenog prostora s jednom apsidom. Također, treba istaknuti njezino često spominjanje i interpretacije u znanstvenoj literaturi. Već prvi istraživači ili znalci lokaliteta  ostavili su dragocjene podatke iz vremena kada je cijeli kompleks bio znatno bolje sačuvan nego što je danas, u vrijeme novih revizijskih istraživanja.

Činjenica da su svi zidovi kompleksa ipak vidljivi i da trikonhalno svetište i danas impresionira skladnom jednostavnošću, govori o dovoljnoj sačuvanosti ranokršćanske arhitekture  koja će, nakon dovršetka radova i konzervacije, biti dijelom novoga kulturnog krajolika uz obalu Prokljana.

U istraživanjima 2018. najviše pažnje poklonjeno je iskopavanju velike presvođene grobnice koja je otkrivena u narteksu, pred glavnim ulazom u crkvu. Grobnica je lijepo zidana od većih komada kamena povezanih žbukom, a imala je svod od sedre, koji se urušio tijekom vremena.

U grobnici su ostaci pokojnika bili u poremećenom položaju, i tek nakon analize bit će mogući zaključci o broju sahranjenih osoba i vremenu ukopa.

Arheološka ekipa iz Zagreba iduće godine planira dovršiti istraživanja najužeg prostora crkvene arhitekture, te bi trebala započeti konzervacija, kako bi se lokalitet dugoročno zaštitio.

Uz potporu Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela u Šibeniku, te uz podršku općine Bilice, veliku pomoć u dosadašnjim istraživanjima pružili su djelatnici Muzeja grada Šibenika. Početak istraživanja omogućili su vlasnici zemljišta na kojem se nalazi ranokršćanska arhitektura.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.