Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Šibenik je i dalje pod najezdom komaraca, iako smo zagazili duboko u rujan. Naime, toplo razdoblje i dnevne temperature od preko 30 stupnjeva komarce čine prilično aktivnima, a iz AS-Eka doznajemo kako ovih dana njihovi djelatnici nisu zaprašivali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

– Ne znam razlog, ali komaraca ima nevjerojatno puno. Jučer sam bio predvečer na Šubićevcu kad se roj tih krvopija spustio među nas, izgrizao nas i popio nam krv i fizički i psihički. Ne znam što rade u Gradu u As-Eku i jesu li uopće zaprašivali protiv komaraca. Znam da je rujan i da je jako vruće, ali mislim da bi trebalo još jednom zaprašiti dok ne dođe jesen i dok ih ne bude – rekao nam je Goran.

Za zaprašivanje komaraca potrebno je lijepo vrijeme bez vjetra i padalina.

– Još će se zaprašivati i nekoliko puta, ali čeka se lijepa noć i povoljni uvjeti, bez niskih temperatura. Zbog toga u posljednjih nekoliko dana nismo zaprašivali – objasnio je direktor AS-Eka Damir Vrvilo.

Inače, u Hrvatskoj je do sada pronađeno 50 vrsta komaraca. Oni su dobro poznati napasnici, prisutni od ranog proljeća do kasne jeseni, a osim toga potencijalni su prenositelji mnogih bolesti. Jedna od tih je i Bolest Zapadnog Nila od kojih je u Hrvatskoj umrlo nekoliko ljudi, mahom starijih kroničara.

Najveća aktivnost komaraca je u sumrak ili u rano jutro kada je izraženija vlažnost zraka i niža temperatura. Prema istraživanjima znanstvenika na meti komaraca su osobe koje nose odjeću tamne boje,trudnice, zatim ljudi s krvnom grupom 0, a i oni koji vježbaju jer povećavanjem mliječne kiseline postaju podložniji ubodima.

Inače, ubod komarca u velikoj većini slučajeva nije opasan za zdravlje, ali stvara priličnu neugodu jer izaziva svrabež. Osim nekih medicinskih preparata koji tjeraju komarce, a i preparata koji ublažavaju svrabež i crvenilo na koži, postoji i narodna medicina. Tako vam može pomoći ocat, odnosno kvasina koja ublažava svrab. Također, dobra je i kora od banane, kao i hladna voda te limun.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.