Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Posjetiteljsko interpretacijski centar ‘Amphorarium’ odnosno Kuća amfora, projekt vrijedan gotovo 11,5 milijuna kuna koji bi u idućih pet godina trebao biti realiziran u Murteru na lokaciji stare gusterne, predstavili su danas u muterskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici arhitekt Damir Lasinović iz arhitektonskog studija Arx, predstavnici šibenske tvrtke Kocka d.o.o. koja radi na osmišljavanju muzejskog postava i uređenju interijera te stručni tim koji se sastoji od predstavnika Muzeja grada Šibenika, Sveučilišta u Zadru i Općine Murter-Kornati.

Centar Amphorarium bit će uređen na mjestu stare gusterne pokraj novog dječjeg vrtića koji bi se uskoro trebao početi graditi, a topografski snimak gusterne početkom godine napravili su članovi planinarskog kluba sv. Mihovil iz Šibenika. Snimak je pokazao kako se stara podzemna gusterna prostire na ukupno 100 metara četvornih i sadrži šest komora. Općina Murter-Kornati već je upisala vlasništvo nad parcelom, što je bio preduvjet za apliciranje na europske fondove, a sam centar zaokružio bi tako priču Arheološkog parka Colentum i Arheološke plaže na kojoj će biti potopljene replike amfora. Nakon što obrastu školjkama, bit će izložene upravo u ‘Amphorariumu’ i biti stavljene na prodaju.

Šibenska kreativna agencija Kocka planira ostvariti jedinstvenu, inovativnu i atraktivnu prezentaciju koja će kroz osnovnu temu namjene i podrijetla amfore, te podvodnih arheoloških lokaliteta omogućiti interpretaciju murterske gastronomske i općenito turističke priče, a sve kroz medij interaktivne multimedijalne izložbe.

Kako je istaknula Jelena Devčić iz Kocke, centar će okupiti murterske ugostitelje, ronilačke klubove i brojne druge turističke dionike koji će se predstaviti u sklopu postava, te na taj način također ostvariti benefite iz projekta. Stalni postav bit će naslonjen na priču o amfori kroz koju će se, pojasnila je Devčić, pričati i gastro priča otoka Murtera, a ‘Amphorarium’ će između ostalog posjetiteljima nuditi i kušaonicu lokalnih proizvoda, suvenirnicu te polivalentne prostore namijenjene za održavanje radionica, predavanja i općenito okupljanju većeg broja ljudi.

kuca amfora22

– Na prvom katu bit će polivalentna dvorana s uvodnim filmom koji će ljude usmjeravati i približiti im temu amfore. Drugi dio na katu bit će prostor za stalni postav, dok će se posjetitelji u gusternu spuštati liftom koji vozi sporo i simbolički ih ‘uranja’ pod more, na mjesto brodoloma s nalazom amfora – istaknuo je grafički dizajner Marko Barišić iz Kocke.

Zamisao tima iz kreativne agencije Kocka jest da u gusterni ne bude nikakvih multimedijalnih elemenata.

– U središte gusterne postavit će se maketarski prikaz podvodnog brodoloma s postavljenim amforama onako kako bi se one nalazile na dnu. Cilj je posjetiteljima omogućiti uvid u podvodno nalazište na kakvima danas najčešće nalazimo ovaj nalaz. U prizemlju će biti kušaonica, suvenirnica i nastavak priče o amfori. Najvažnije od svega jest da svaki posjetitelj iz ‘Amphorariuma’ izađe s jasnom vizijom lokaliteta. Četvrta jedinica bit će vanjski prostor sa štandovima na kojima će lokalni OPG-ovi izlagati proizvode – izbrifirao je Barišić okupljene na današnjoj konferenciji, napominjući kako su upravo takvi projekti nukleus razvoja manjih mjesta.

kuca amfora3
Arx studio

Idejni arhitektonski koncept predstavio je arhitekt Damir Lasinović iz Arx-a.

– Željeli smo postići da posjetitelji ne uđu u zgradu i onda se moraju sami snalaziti, nego da trg postane ulazna definicija koja vodi na prvi kat. Prizemlje je transparentno vezano s trgom, a nakon toga posjetitelji se spuštaju u gusternu i iz nje idu u prizemlje. Uranjanje u gusternu bit će popraćeno vizualno-slušno-mirisnim elementima za koje će se pobrinuti Kocka, a sama iluzija silaska bit će iznenađenje za posjetitelje. Što se vanjske obloge tiče, riječ je o velikoformatnim, grezim pločama i staklenim plohama čime želimo postići dojam ozbiljnog projekta. Na uglu zgrade nalazi se rešetka s čeličnom konstrukcijom na koju će biti integrirani čupovi i vaze od lavande i mediteranskog bilja. Bit će to povrtnjak u muzeju – objasnio je Lasinović.

Sama zgrada prostirat će se na oko 530 kvadrata, dok će vanjski dio činiti dodatnih 450 metara kvadratnih površine.

Do početka izgradnje Kuće amfora još je dalek put, s obzirom da pred timom koji radi na projektu stoji još i izrada glavnog projekta te ishodovanje svih potrebnih dozvola. Riječ je, inače, o parceli koju je Općina dobila na korištenje, a načelnik Toni Turčinov vjeruje da će tim projektom Murter postati nezaobilazna destinacija na turističkoj karti Hrvatske.

– Ovo neće biti obična građevina, ona će biti povezana sa arheološkom plažom i arheološkim parkom te većinom brodoloma u našoj općini. Otvaranjem Centra unaprijedit ćemo i ronilačku ponudu, a murterski šefovi i gastronomija imat će snažan impuls za daljnji napredak i platformu za prezentaciju jela i proizvoda. Betina i Murter će biti ‘check point’ svakog zaljubljenika u povijest i baštinu, a u sklopu projekta planiramo na veću razinu podići  idiving centre kojima ćemo posjećivati lokalitete pod morem – kazao je Turčinov.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.