Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Tridesetak ronilaca zaronilo je za Dolac i u ovim trenutcima pomagači sa kopna su im morali nabaviti dodatne vreće za smeće koje izvlače iz podmorja duž šibenske rive. Planiraju očistiti oko 380 metara morskoga dna od katedrale do dizalice u Docu i već sada je jasno da će akcija morati biti ponovljena.

– Koliko znam i lani je organizirana jedna ovakva akcija, ali stanje na morskome dnu je katastrofalno. Ronioci su već napunili prvih stotinu vreća i traže dodatne. Uz njih 30 u moru na kopnu im pomažu pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i članovi DVD-a te brojni drugi volonteri. Sada već punimo dodatnih sedamdesetak vreća, a iz mora vadimo svašta. Ima tu starih guma, najviše boca, stolice sa štekata, a bila je i jedna vrčina, priča nam Krešimir Žic iz tvrtke Mediterraneo Sub DC, jednog od organizatora akcije.

dolac4

Ekološku akciju čišćenja mora i podmorja na šibenskoj rivi u svrhu promocije hrvatskog turizma i našeg podmorja organiziraju Guardia i Mediterraneo Sub DC, zajedno s Turističkom zajednicom grada Šibenika i Gradom Šibenik kao pokroviteljima i suorganizatorima.

– Već vidimo da će ovu akciju trebati ponoviti i to u još većem obimu. Očito je da kod mnogih građana još nema svijest o potrebi očuvanja čistog mora. Možda će fotografije svega što smo izvukli na kopno pomoći da se ljudi počnu odgovornije ponašati jer ni kod kuće ne bacaju smeće po dvorištu. Svima mora postati jasno da nikakvom smeću nije mjesto u moru jer nam je to osnovni turistički resurs. Uništimo li naš Jadran nestat će i turizma, poručuje Žic.

Sama akcija, čišćenje morskog dijela, trajat će do 13 sati, gdje su dobrodošli svi volonteri koji su u mogućnosti doprinijeti, kako ronjenjem, tako i pomoći na kopnu, pri vađenju, sakupljanju i prenošenju otpada. Nastavak je oko 14 sati druženjem svih sudionika na prostoru uz dizalicu, uz prigodnu okrjepu i glazbu uživo. Pred zalazak sunca planiran je posjet tvrđavi sv. Mihovila, još jedan lijepi doprinos zaštitniku grada Šibenika, a završetak druženja, uz prigodnu zahvalu svim sudionicima, se očekuje po zalasku sunca, oko 20 sati.

dolac1 dolac2 dolac3 dolac5 dolac6

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.