Notice: Undefined variable: html in /home/sibenski/new/wp-content/plugins/wp-author-box-lite/core/functions.display.php on line 279

Jesu li mladi dovoljno informirani o Europskoj uniji, kako promijeniti svijest mladih o važnosti izlaska na izbore, je li rješenje u uvođenju sustava obveznog glasovanja, odgaja li obrazovani sustav aktivne građane? To su samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo na konferenciji ‘Gdje su mladi birači?’  koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uoči europskih izbora u svibnju iduće godine, uz sudjelovanje hrvatskih zastupnika u EP-u te predstavnika političkih organizacija i udruga mladih.

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica istaknula je kako je važno da mladi sudjeluju u kreiranju politika.

– Mladi se trebaju izboriti i za zastupljenost na listama političkih stranaka. Na taj način mogu djelovati i pokazati u kojem smjeru žele da ide i Europska unija i Hrvatska – zaključila je Šuica.

Eurozastupnica Ivana Maletić (HDZ) ocijenila je da je izlazak na izbore zadnji korak.

– Prije toga mladi moraju biti svjesni zašto su izbori važni, a stalno se mora raditi i na približavanju europskih politika mladima. Maletić smatra kako bi se trebalo raditi na tome da se mlade već u školama angažira na projektima koji su korisni u određenoj lokalnoj zajednici. „To mogu biti njihovi mali praktični projekti vezani uz nastavu, njima zanimljivi, a zajednici i društvu korisni. To je jedan od načina na koji možemo odgajati aktivne građane – rekla je Maletić.

Zastupnik EP-a Tonino Picula ocijenio je da najgori protivnik Europske unije nisu populističke opcije, nego apatija građana. Osvrčući se općenito na rad predstavnika u Europskom parlamentu rekao je kako zastupnici djeluju u različitim političkim obiteljima, ali ih okupljaju zajedničke važne teme.

– Tako je i u slučaju Hrvatske. Izvrstan primjer za to je projekt Pelješkog mosta vrijedan 350 milijuna eura. Tu smo bili kao jedan jer smo ocijenili da je riječ o infrastrukturnom projektu koji je vrlo važan za Hrvatsku – poručio je Picula.

Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić – podsjetila je da će u novom sazivu, zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva,  Europski parlament imati 705 umjesto dosadašnjih 751 zastupnika.

– No hrvatski građani imat će priliku birati jednog zastupnika više – njih ukupno 12. To znači da će na neki način utjecaj Hrvatske u EP-u imati dodatnu težinu – istaknula je Simeonova Staničić, izražavajući nadu da će se mladi aktivirati te ih je pozvala da aktivno sudjeluju u izbornom procesu.

Inače, tek 13 posto mladih iz Hrvatske izašlo je na prošle izbore za Europski parlament.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.